“Bio sam umišljen, sada sam samo savršen”; “Baš je dobro biti ja…”, “Druge su ga zvale imenom a ja samo srcem. Čudno, njih je uvek čuo”; “Pogledaj gde si ti, a gde sam sada ja”…I tako u nedogled. Zvuči vam poznato? To su one besomučne rečenice koje zasipaju vaš Faceboook, a ne možete da uklonite baš svakog autora istih. Ok. Probajte onda da ih razumete.

Neutešni

Skroz naskroz pritisnuti bolom. Sveže ranjeni, ostavljeni uz mnogo prijateljskih reči ili nemilosrdno šutnuti. Svejedno, iskoristiće to kao alibi da danima zasipaju vaš News Feed svojim vapajima. Naravno, folirantski i neiskreno jer stvarna tuga nema potrebu da skuplja lajkove. Bez obzira na to, njihov način tugovanja kod kol’ko toliko normalnog dela Facebook korisnika izaziva ozbiljnu mučninu i stomačne grčeve usled kontaminacije lošim ukusom i sentimentalnim kičom. U prevodu, mnogo stihova u rasponu od Zorice Brunclik do Madone sa akcentom na Anabela-Mia-Goca-Leontina vrlim mislima o ljubavi pretočenim u statuse koji se cede od ljigavosti.

Dijagnoza: Osobe željne pažnje. Neostvareni učesnici reality programa u kojima bi bez granica i kočnica razvlačili svoj najprljaviji veš zarad dva kadra ili tri reda u medijima. Manipulatori. Kao po pravilu – nesigurni, nesposobni da vole, mišljenje o sebi grade na osnovu utisaka i reakcija okoline. Realne i virtulene.

Hejteri

Frustracija sličnog tipa. Dok pripadnici prve grupe zapevaju da bi bili primećeni, ubeđeni da se tuga najbolje “prodaje”, hejteri smatraju da sarkazam, ironija i stilskim figurama obogaćene uvrede uvek pale. Dakle, i oni računaju na odobravanje kao nagradu za svoju (šatro) mržnju. Dele se na dve vrste: Lažni hejteri, koji oštre svoj jezik samo da bi privukli pažnju rugajući se pojavama koje su im zapravo bliske srcu i stvarni mrzitelji svega i svačega u ropcu svoje stalne borbe sa sopstvenom neostvarenošću.

I dok prvi hejtuju ono na šta se u svoja četiri zida lože do usijanja, ali znaju da bi im priznanje istog naškodilo, drugi u strahu od žene i tašte, elektrodistribucije, seksualne nemoći, novih akni, šefova i konstantnih neuspeha na svim poljima seju mržnju upakovanu u otužne duhovitosti i ironiju koji, usled sveopšte nepismenosti, nalaze svoje “potrošače”. Zbog toga oprezno sa najglasnijim mrziteljima tursko-latinoameričko-indijskih serija, članova grupa za utamničenje Lee Kiš i piromanisanje po Šimanovcima. Nije isključeno da ćete ih jednog dana videti kako spremaju zapršku za gulaš u nekom studiju pevušeći hit koji pola metra od njih izvodi Buba Miranović.

Dijagnoza: Pobunjenici koji od pobune prave sopstveni imiž, dakle lažni revolucionari i truli komformisti. Sitne duše spremne da se nasmeju svakome i svačemu ukoliko bi im to donelo makar i mlak aplauz. Pripadnici druge, hardcore kategorije hejtera obično su ozbiljno napaćene duše, tragično i hronično zaglavljene između želja i mogućnosti.

stockfresh 104022 lovely woman laptop computer sizeXS Čim ti vidim status reći ću ti ko si

Osvetnici

Ozbiljno napaljeni na opasan imidž. Neretko ćete u ovoj grupi naći bivše članove neutešnih kada napokon odboluju i prebole sve što su imali (čitaj: kada im sentiš statusi više nemaju “prođu”). Poznati po večitim pretnjama na kojima se sve i završava. Prvi u svom virtuelnom selu. Forsiranjem čeličnosti maskiraju svoju krhu “građu”. Kao i njihove bukadžije, tabadžije, legendarni fuckeri, mitski švaleri i smrtonosne cice, na svetlu dana su manji od makovog zrna.

Dijagnoza: Članovi virtulene skupine prepoznatljive po “ima da te odležim” statusima najbolji su pokazatelj da je agresija dokaz i posledica nemoći. Trajno inspirisani Čak Norisom i Mirom Škorić.

Comments