Irska je ostrvo u Atlantskom okeanu, na zapadnoj obali Velike Britanije. Ostvo je podeljeno na dva dela – Republiku Irsku i Severnu Irsku. Republika Irska je nezavisna, a Severna Irska je deo Ujedinjenog Kraljevstva. Pogledajte neke zanimljive činjenice koje verovatno ne znate.

Zeleno ostrvo

Sigurno svi znate da je zelena boja simbol Irske, ali da li ste znali da tamo ima čak 40 nijansi te boje? To je jedna od onih teško dokazivih činjenica, ali svi Irci su sigurni u to. Čak je i pevač Džoni Keš (Johnny Cash) verovao u to, pa je tokom posete Irskoj 1959. godine napisao pesmu “40 Shades of Green”.

Visoke planine

Iako se Irska smatra zemljom zelenih pašnjaka, činjenica je da na njenom prostoru postoji čak 13 planina viših od 900 metara. Njih deset nalazi se u grofoviji Keri (jednoj od 26 grofovija na koje je Irska podeljena), na jugozapadu zemlje. Najviši vrh je Karuntuhil, na 1,041 metar nadmorske visine.

Da li znate koja je najduža reka u Irskoj?

Reka Šenon je najduža reka u Irskoj, i najduža reka na Britanskim ostrvima. Dobila je ime po keltskoj boginji Sioni (Sionna), a još od antičkog doba bila je plovna. Danas je veoma popularna za vožnju čamcem, jer su joj vode mirne, a okružena je i živopisnim selima, na primer selo Kilaloe – veoma je popularno za turiste.

Irska1 Činjenice koje niste znali o Irskoj

Pogled na reku Šenon noću

A znate li koje je najveće jezero?

Irska je bogata vodom i postoji mnogo jezera ili loughs – što je keltska reč za jezero. Na severu se nalaze jezera Elen, Ri, Derg, a najveće jezero je Korib – sa površinom od 168 kilometara kvadratnih. Osim velikih jezera, Irska je bogata i močvarama.

Irska2 Činjenice koje niste znali o Irskoj

Idealno za odmor

Najveća dolina?

Glendalou (Gleann Dá Loch, što znači “Glen od Dva jezera”) najveća je dolina u Irskoj. Smeštena je u grofoviji Viklou, a po postanku je lednička dolina, nastala u poslednjem ledenom dobu. Poznata je po izvanrednim prirodnim lepotama, i po ostacima samostana koji je još u 6. veku osnovao Sv. Kevin (St. Kevin), a koje je tokom istorije bilo utočište mnogim monasima, čak i kada je bilo skoro uništeno.

Irska3 Činjenice koje niste znali o Irskoj

Gotovo netaknuta prirodna lepota najveće doline u Irskoj

Zadivljujući pogled ka svim stranama sveta

Obala Irske je neobična u svojoj lepoti i pruža zaista prelepe prizore na koju god stranu sveta da se okrenete. To je veoma neravan i vrletan predeo, a uvale ustupaju mesta nekim divnim plažama. Na primer, sa najzapadnije tačke Irske – Dunmora na Dingl poluostrvu – pogledom čak možete obuhvatiti i Njufaunlend, koji je udaljen skoro 5,000 kilometara.

Nije baš geografska činjenica u bukvalnom smislu, ali ako vas zanima – najduže ime nekog mesta u Irskoj je Muckanaghederdauhaulia! Probajte da ga izgovorite, čini se da samo Irci to mogu. Irska je zemlja bogata tradicijom, a Irci su kao domaćini izrazito gostoljubivi i kažu da ko jednom poseti ovu zelenu zemlju, uvek joj se vraća. Ako ne verujete svemu što čujete, posetite Irsku i sami se uverite u to.

Izvori fotografija: photo.net, visualphotos.com


Aleksandra Aleksić je pomalo izgubljena u vremenu i prostoru (naročito u prostoru), gubi stvari i zapinje za svoja stopala. Obožava mačke lutalice i čokoladne išlere. Kad poraste biće pisac.

Comments