Shopaholic4 Cipele od princa ili cipele za princezu?

Naći slatki mali par za stopala i polovinu za srce. On i one. On jedan. Njih nekoliko pari, modela. Da li je to tačan broj? Malim internim istraživanjem navika svojih prijateljica, čini mi se da počinjem da shvatam vezu ljubavi prema muškarcu i ljubavi prema cipelama. Drugarica “O” mi je rekla da je to sasvim jasno kada postaviš da je ljubav iluzija, a da su cipele večne. A i moda se uvek vraća. Makar svakih 10 godina. Malo li je? Neke veze i ne požive toliko.

“Vi ste žene lude za cipelama. Utripovale ste se da ste sišle sa manekenske piste.”

“A šta si ti, Dejvid Neostvareni Bekam sa svim tim kladionicama i kombinacijama? Šta svet tebe čeka da im daš neki gol!?” Uleteh u okršaj sa muškim predstavnikom, pa se vratih na svoje prijateljice. Žene smo, razumemo se. Mislim… Šta nosiš večeras? A imaš li cipele za to? Večito pitanje brižne drugarice u pripremi za neki dobar dejt. Sa njim. Naravno.

Današnji moderni modeli obuće zapravo odgovaraju savremenom muškarcu – neudobne, čudne kombinacije materijala, ali čine da se osećaš kao da nosem paraš nebo. Neke devojke vole kada se na prvi pogled oduševe a baš im takve trebaju, a inače ih nerviraju planske kupovine. Te iste devojke ne vole komplikovane veze i odnose i odlaze onda kada prepoznaju da sa svojim muškarcem moraju da se igraju muško-ženskih igrica. Tada nema ni uspešne kupovine, a ni prave veze za njih.

Neke se zaljubljuju na prvi pogled i idu tamo gde ih srce nosi, kupe pa makar posle ostale bez kinte za ručak. Nemala cena za veliki užitak. Problem je kada od toliko leptirića u stomaku za momcima, teško prepozna onaj pravi pokret koji kaže “to je taj”. Neke u tom treperenju previde pravog, a od nekih naprave Romea i obično se tako i završi – nekom tragičnom vezom. Ili tragično – komičnom, ako ima više… hmmm “sreće”.

Neke znaju šta hoće. Imaju sliku modela ispred očiju i samo za tim tragaju. Takve žene su od strane familije i zabrinutih tetaka i strini prozvane “izbiračice”. Postoje verzije izbora partnera za ovu devojku. Ili na kraju padaju na onu prethodnu priču “ljubav na prvi pogled”, ili uz osmeh istražuju i na kraju nalete na taj par, pardon, tog idealnog.

Nekada je postojala čitava kultura prepravki i popravki, ali kao i u ljubavi, popravljeno više nije ono što treba da bude. Nekako se vidi da je nešto nakalemljeno što tu ne pripada. Nekada je problem u majstoru za prepravke, ali većinom u materijalu koji nije bio za promenu.

Imam prijateljice koje su zbog svoje visine prinuđene da prilagode visinu štikle svom muškarcu. A jedna mi je odgovorila da ne postoji nista više sexy za nju nego kada joj, dok plešu, njen dragi stavi glavu na rame. I uopšte joj nije važno koliko je na štiklama viša od njega, sve dok joj noge u njima imaju onaj dobar oblik.

Sada razmišljam o generaciji moje mame i kombinovanju cipela i torbe – ideal match i shvatam njhovu potrebu, pa zatim i razočarenje u ideale u godinama koje slede. Jednostavno, neke stvari se ne daju idealno uskladiti. Niti postoji idealna polovina za svakog. Pedesetih godina žene su imale nekoliko, ako ne i samo 2 para cipela! Iako sa muške strane najpromiskuitetniji period u svim oblicima društenog života, ove žene su bile lepe i doterane i uvek su izgledale kao da je taj par kupljen baš za tu priliku. Znale su da je spoljna predstava samo iluzija. I da, znale su za sve poroke svojih muževa, ali su, kao i sa cipela, čistile svako veče tragove poroka sa svojih ljubavi.

E pa sad, neke žene im tepaju, neki odgovaraju svima, a neki samo svojoj Pepeljugi. Tuđe uzmeš u nuždi ili u tajnosti. Kod popravki nastaje haos. Kako odrastamo i dalje ih volimo, ali želimo posebne i specijalne primerke. I ma koliko ih volele, uvek želimo da su nam samo malo udobniji, mekši, prošle godine nam je bolje stajao… Taj par cipela i ta jedna osoba koja je razlog našeg osmeha od jutros.


Nataša Naumović brzo priča, brzo kuca, a još brže misli. Zaljubljena u marketing, pisanje, kulturologiju i modu. Voli da kuva i da dobro izgleda u kuhinji. I misli da to nije nista neobično. Ne voli šablone i ljude koji kažu to niko ne radi. Voli svoje prijatelje i brata i od skoro potpuno zaljubljena u jogu.

Comments