Pranje lica izgleda prilično jednostavno, zar ne? Naučile smo da je to neophodan korak u rutini za negu kože i najmanje komplikovan. Toliko smo već zaživele sa ovakvom radnjom da ni ne pomislimo da li možda nešto radimo pogrešno. Čišćenje lica ipak nije tako prosta radnja, imajući u vidu da određene sitne greške koje pravimo sprečavaju kožu da izgleda lepo, zdravo i sveže. Takvi propusti štete koži i u dugoročnom smislu izazivaju određene probleme: suva i dehidrirana koža, iritacija, bore… Stoga, važno je skrenuti pažnju na greške koje možda praviš dok čistiš lice. 

Koristiš pogrešno sredstvo za čišćenje lica

Već dobro poznata stvar, ali opet je važno istaći je: treba da koristite gel ili penu za čišćenje lica koja je namenjena baš za vaš tip kože. Ako koristite neodgovarajući, u startu ne pružate vašem licu adekvatnu negu i čišćenje. Trudite se da to bude sredstvo koje nije ni preterano agresivno, a ni blago, jer ipak želite da vam lice zaista bude očišćeno. Pravo sredstvo za čišćenje je ono koje neće uklanjati zdrave ćelije sa površine kože ili prirodna ulja, a ukloniće sve prljavštine, bakterije, prekomeran sebum, kao i eventualan ostatak šminke. Dodatan savet: tražite gelove za čišćenje bez sulfata, kako biste izbegle iritaciju ili alergijsku reakciju. I da razrešimo jednu stvar: ako vaša pena za čišćenje lica proizvodi previše pene, to ne znači da je ona bolja! Naprotiv! Takvo sredstvo uništava lipidnu barijeru i narušava Ph vrednost kože. Zato koristite one koje proizvode minimalno ili skoro nimalo pene!

Nanosiš sredstvo za čišćenje na pogrešan način

Da! Postoji pravi i pogrešan način da nanesete sredstvo za čišćenje lica. Važno je da budete nežne: kružnim pokretima umasirajte gel na koži, zatim isperite.

Ne skidaš šminku pre čišćenja lica

Često u večernjoj rutini čišćenja lica, ako imate šminku, odlučite da je gelom za čišćenje skinete i očistite lice. Pogrešno! Iako ćete tako očistiti (delimično) kožu, to ne znači da ste u potpunosti uklonile šminku. Tada  koristite gel za čišćenje lica kao sredstvo za skidanje šminke i ne dajete mu šansu da lepo očisti lice, a to mu je glavna namena. Zato pre čišćenja, uklonite šminku micelarnom vodom, pa tek onda očistite lice. Na taj način ste podrobno obavile pranje i uklonile sve kompletno!

Zaboraviš da opereš ruke pre pranja lica

Obavezno obratite pažnju na ovo, jer ako vam ruke nisu čiste, džabe ste čistile lice! Bez obzira ako ste kod kuće i mislite da su vam ruke čiste – nisu! Dnevno pipnemo desetine različitih površina (da ne govorimo o mobilnom telefonu), a svaka od njih ima određene bakterije. Zato kada tako neopranih ruku krenete da čistite lice, prenesete te bakterije na kožu. Dakle, potrudite se da pre čišćenja bar jednom, a možete i dvaput lepo oprati ruke kako bi se pobrinule da su potpuno čiste.

Comments