Više puta si čula da je čitanje zdravo jer podstiče mozak da brže radi i razvija se, ali samo čitanje utiče da bolje pamtiš, obogaćuješ svoj rečnik, a budeš raspoloženija i osećajnija. Ako dugo nisi našla vreme da pročitaš dobru knjiga, sad je pravi trenutak jer danas ćemo te podsetiti zašto je čitanje važno, potrebno i koje su beneficije od čitanja knjiga.

Čitanjem se oslobađamo od stresa

Živi se brzo, obaveze na poslu ili faksu nam često razdiru dušu i telo. Iako su odmaranje, šetnje, treninzi i slušanje muzike dobri za opuštanje, istraživanja su pokazala da je najefikasniji način da se rešiš nagomilanog stresa – čitanje! I zato sledeći put kada se žestoko iznerviraš, skuvaj kafu ili čaj, uzmi knjigu u ruke i uživaj!

Rešavamo se nesanice

Čitanje se pokazalo kao saveznik u borbi protiv insomnije. Pre spavanja nikako ne trba koristiti laptop, mobilni telefon ili tablet jer ti uređaji šalju mozgu signale da je vreme za buđenje. U slučaju čitanja pod prigušenim svetlom, dešava se suprotno – mozak dobija signal da je vreme za odmor i opuštanje.

Comments