Možda vam je neshvatljivo da neko danas još uvek prelazi ulicu kad vidi crnu mačku, ili se okreće ukrug, da poništi dejstvo toga što mu je mačka presekla put, ali u kolektivnoj svesti mačke su neverna bića u koja čovek ne može imati poverenja, a crne mačke su veštičje saradnice, bez dileme. Trinaesto prase je ono odbačeno, iz prostog razloga što krmača ima samo 12 sisa, a broj 13 je etiketiran kao autsajder na vrlo sličan način.

On dolazi posle broja 12, koji je zaokružen – godina ima 12 meseci, kojima pripada 12 znakova zodijaka, podne i ponoć dele dan na po 12 sati, 12 je apostola, a dvanaestostrana prizma je savršeno geometrijsko telo koje simbolizuje kosmos. Numerologija ima svoje viđenje brojeva i njihovog značenja, ali ako 12 zaokružuje jedan skup, jedan niz, jedno celo, onda je 13 samo početak novog skupa, niza i celine. To međutim, nije ista celina, nego promenjena, koja u sebi već sadrži onu prethodnu i naznaku početka transformacije koju predstavlja sledeći krug.

petak 132 Crni petak, crna mačka i 13. prase

U tom smislu 13 simbolizuje strah od promene. A promena je nepromenljivi zakon života, koji kolektivna svest poznaje jedino kao prinudu. Niko ne priželjkuje promenu i ne žuri joj u susret, jer je konačni ishod neprekidne promene izvesna smrt i prelazak u sferu totalne transformacije.

Pa kad pogledamo suštinu, nije teško razumeti zašto se trinaestici pripisuje tako zloglasna moć.

Pročitaj i ovo:

Anketa: Da li vam se na petak 13. dešavaju čudne stvari?

Aleksina Đorđević

Comments