woman suntanning 10699 Crno, crnje, najcrnje

Omiljeni modni, letnji dodatak je taman ten, koji godinama odoleva raznim pričama da je sunčanje opasno po zdravlje. Malo je onih koji se ne trude da im koža bude što tamnija. Nositi kratke i providne krpice, a biti beo, postalo je nedopustivo. Sunce, solarijum, kreme, tablete… Svi nastoje da za što kraće vreme i bez imalo truda postanu crnji. Odavno je otvorena javna rasprava “za i protiv”. Jedni bombarduju pričom da je sunce štetno i da ga se treba kloniti, drugi napadaju podacima da česte posete solarijumu imaju fatalne posledice po zdravlje, treći srdačno preporučuju kreme i tablete za samopotamnjivanje. A čovek ostaje zbunjen i okupiran pitanjem kome da veruje? Da bude crn mora, a način na koji će da dođe do željenog i voljenog bronzanog tena moraće sam da izabere. Mnogo bitnija stvar od izbora same metode tamnjenja je da osoba dobro upozna svoju kožu, njene prednosti i nedostatke, i da se ponaša u skladu sa tim.

Dokazano je da Sunčevi zraci pozitivno utiču na raspoložeje, jačaju imunitet i koži obezbeđuju odgovarajuću količinu vitamina D. Takođe je dokazano i štetno dejstvo Sunca, pa je zaštita od UV zračenja neophodna. Pod obavezno upište kreme sa zaštitnim faktorom u skladu sa kvalitetom vaše kože, zatim suncobran, šešir, naočare. Sve to može da vam posluži i kao savršeni aksesoar za vrele dane. Naše devojke imaju i svoj omiljeni aksesoar, nezavisno od doba godine – solarijum. Kvarcovanje je “must have” svake sezone, ali… Stručnjaci kažu da je veštačko Sunce štetnije od prirodnog. Priče idu od toga da izaziva prevremeno starenje kože, alergije i fleke do krajnosti da je solarijum opasan po život, jer izlaganje tela kvarcnim lampama pre tridesete godine povećava šanse za dobijanje melanoma (najteži oblik raka kože). Neki će reći da je i pravo Sunce jako štetno po zdravlje i da takođe izaziva rak, no treba imati u vidu da zraci u turbo solarijumima imaju dvanaest puta jače kancerogeno zračenje od Sunčevog. Poenta je da ni jedno ni drugo sunčanje nije sasvim bezazleno. Važno je da budete oprezni i da se pridržavate propisanih pravila. Kvarcovanje treba da izbegavaju maloletne osobe, osobe svetle puti i sa većim brojem mladeža, osobe koje su imale rak ili imaju genetsku predispoziciju za to. Ukoliko odlazite u solarijum preporučljivo je da češće koristite manju minutažu i da obavezno zaštitite oči i grudi.

Ranijih godina jako popularno sredstvo za preplanuli ten bila je krema za samopotamnjivanje. Ove godine je manje traženo, a razlog bi mogao da budu fleke po koži usled neravnomernog nanošenja, kao i neprijatni mirisi hemikalija. Oni koji su za, daju argument da ove kreme mogu da izazovu samo neželjenu hemijsku reakciju na površini kože, za razliku od ultraljubičastih zraka, koji prodiru duboko u kožu.

Poslednjih godina aktuelne su i tablete na bazi beta karotena. Smatra se da su ove tablete pomoć koži prilikom intezivnog izlaganja Suncu, jer joj pomažu da brže potamni bez opasnosti od oštećenja. Ove tablete se piju pre sunčanja da bi se koža pripremila za lakše i brže tamnjenje i da bi se na svetlijoj koži izbegle opekotine i crvenilo. Problem sa ovim suplementima je što oni nisu dovoljno naučno ispitani.

Konfuzija prilikom izbora metode crnjenja je neizbežna. Čovek ne zna kome da veruje, sve priče o štetnossti sunčanja, solarijuma i hemijskih sredstava mogu biti istinite, ali i ne moraju. Ne možete se sakriti pod stakleno zvono, zato je najbezbednije da osluškujete signale koje vam šalje telo. Izaberite način da pocrnite koji će najmanje naškoditi vašoj koži. I imajte na umu da i aristokratsko belo ima svoje čari.


Marija Ivanov je studentkinja novinarstva i veliko dete, koje odbija da odraste. Možda ponekad ne zna šta hoće, ali uvek zna šta neće. Ona živi svoj život i pušta druge da rade to isto.

Comments