Arhitekt po obrazovanju, fotograf Anka Zuravleva rođena je 1980. u Rusiji. Uzrok njenom dramatičnom umetničkom naboju je, sasvim izvesno, njena prošlost. Kad njena ruska duša ne sanja bajke, fotografiše veoma melanholične, tamne kadrove.

Jesen Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Anka Zuravleva

Jesen

Bezbrižno detinjstvo provela je okružena arhitektonskim priborom i knjigama o umetnosti. Prekrila je dečjim crtežima barem jedan hektar zemljine površine, kako kaže. Godine 1997. kreće majčinim stopama i počinje da studira arhitekturu u Moskvi. Nažalost, u njenoj osamnaestoj godini, kancer joj odnosi majku, a godinu dana kasnije, pod tragičnim okolnostima, gubi i oca. Da bi imala od čega da živi počinje da koristi veštinu crtanja kao tatu umetnik.

Porcelan Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Anka Zuravleva

Porcelan

Price  u  boji Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Anka Zuravleva

Priče u boji

Ponekad peva u rok bendu, povremeno tražeći utehu u alkoholu. Tokom studiranja biva i manekenka. Radila je za nekoliko modnih agencija. Uspešno nago poziranje za “Playboy” i “XXL” magazin 1999. objašnjava svojom potpunom opuštenošću. Strah i nelagodnost  iščezli su na njenim mnogobrojnim časovima crtanja. Iako su njene golišave fotografije bile izložene na prestižnoj izložbi, Anku nije zanimala karijera modela, već samo novac. Njena prava strast skrivala se iza, a ne ispred fotografskog objektiva.

Bajka o vodi Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Anka Zuravleva

Bajka o vodi

Muza Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Anka Zuravleva

Muza

Godine 2001. upoznaje talentovanog mladog kompozitora i muzičkog producenta Sašu Zuravlevova.

Kako joj arhitektura, grafika i slikarstvo nisu doneli ostvarenje za kojim je tragala, uz podršku svoje srodne duše, 2006. počinje pasionirano da se bavi fotografijom. U to vreme, iza nje su uveliko, njena tegobna mladost i devojačko ime i prezime – Ana Belova. Postaje član uglednog fotografskog udruženja, a njene izložbe izazivaju veliku pažnju.

Budjenje Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Anka Zuravleva
Peron  za  snove Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Anka Zuravleva

Peron za snove

Godine 2013. preselila se u Portugal, gde nalazi još suptilniju inspiraciju za svoje romantične editorijale, uvek praćene muzikom njenog supruga, specijalno komponovanom samo za nju.

Izvor fotografija: anka-zhuravleva.com


Slavica Trajković 

Comments