Tim Volker (Tim Walker) je čuveni fotograf “Vogue”-ovog carstva već petnaest godina. Režirao je više kratkih filmova i objavio nekoliko sjajnih knjiga o fotografiji. Radio je sa super modelima za prestižne brendove. Gotovo da je nemoguće predstaviti ovog modnog fotografa na stereotipan način. On je pokretna umetnička radionica koja iz dana u dan uzdiže modnu fotografiju do neslućenih visina potvrđujući, uvek iznova, da ona jeste umetnost. Od hladnog reklamnog dizajna u profitabilnoj mašineriji, ovaj Britanac je odavno načinio oduhovljenu materiju, oplemenjenu, najpre, čovekom.

Njoj selo nije najsrecnije uticalo  Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Tim Walker

Njoj selo nije najsrećnije uticalo na nervni sistem

Ni cinizmu skloni kritičari pred njegovim kadrovima ne mogu da se ne osmehnu. Teško da ima ravnodušnih, kao i onih koji u Timovoj blizini ostavljaju bilo šta što lako upija boju. On će ofarbati vašu mačku, pticu, jagnje, kolač ili lampu u skladu sa nijansom koju je namenio vašoj kosi. Njegova percepcija ne trpi sivilo, svedenu svakodnevicu, beživotnu dlaku. Poznati su i Volkerovi lusteri od sladoleda, posuđe opremljeno za let do udaljenijih galaksija, čudesno hrabre heroine u napuštenim kućama. Junakinje njegovih foto-drama su uvek ličnosti sa naglašenim karakterom i emocijama. Ekscentrične ili setne (kako god), ali neizostavno stilski izgrađene, elegantne i romantične, bez obzira na urušavanje zidova, upornu paučinu, elementarne nepogode, lavove, divlje mačke, vojnike, pustinjsku oluju, najezdu buđi, vode i peska.

Kultna fotografija slavnog fotografa iz 2002 godine Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Tim Walker

Kultna fotografija slavnog fotografa iz 2002. godine

Rođen je 1970. Bio je loš učenik, po sopstvenim rečima. Nije imao nikakvog izbora nego da osmisli poziv koji će mu omogućiti da se neprestano bavi fantazijom marljivo gradeći svoj unutrašnji svet. Stigao je na jedvite jade, gnušajući se pravila i bežeći iz škole, do umetničkog koledža “Exeter College of Art” na kome je studirao fotografiju. Diplomirao je 1994. Potom se zaputio u Njujork da bude asistent slavnom Ričardu Avedonu (Richard Avedon). Po povratku u Englesku, Tim je svoje umeće stavio u službu portreta i dokumentarne fotografije u dnevnim novinama. Nezadovoljan postavljanjem granica njegovom radu, ostavlja se tog posla i u svojoj 25. godini pravi prvu fotografiju za “Vogue”. Sledi uspeh za uspehom.

Ekstravagantne dame sa pastelnim stajlingom od glave do peta  Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Tim Walker

Ekstravagantne dame sa pastelnim stajlingom od glave do pete

Bakini  pravi biseri mogu biti prilicno tesko nasledje  Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Tim Walker

Bakini pravi biseri mogu biti prilično teško nasleđe

Nostalgičan i radoholik, uspeo je čitave šume i drvorede svog detinjstva da unese u plesne dvorane i zamkove, rušeći već poslovičnu britansku konvencionalost. Njegov humor nikada ne ujeda za oči kao kiselina, čak i kada u sebi sadrži naglašenu kritiku površnosti i snobizma. Njegova aristokratija je uvek komična i nalik crtanom filmu kada se zbog nečega nađe u neudobnoj sredini, kao što je selo, recimo. Obično ogaravljeni spremaju roštilj s napetim izrazima lica do eksplozije ili sede na merdevinama bežeći panično od živine. Tim Volker poseduje visoko izbrušenu imaginaciju, kao i svaki umetnik koji dugo i naporno radi na svojim scenografijama za editorijale nalik na pozorišne predstave.

Diskretni sarm burzoazije na Volkerov nacin Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Tim Walker

“Diskretni šarm buržoazije” na Volkerov način

2012. dobio je ugledno priznanje od Kraljevskog fotografskog društva (The Royal Photographic Society) koje se dodeljuje istaknutim pojedincima za poseban uticaj na umetnost.

To sto joj pesak ruinira dom Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Tim Walker

To što joj pesak ruinira dom ne znači da je smak sveta na pomolu

U maju 2013. “The Bowes Museum” otvorio je na neobičan i inovativan način izložbu njegovih fotografija, svrstavši ih negde između nadrealizma i neoromantizma. Posle ove spektakularne izložbe, neki od njegovih portreta ušli su u stalni sastav značajnih svetskih muzeja i galerija.

Kejt Mos u  haljini boje plamena  Crtanje pomoću svetlosti: Fotograf Tim Walker

Kejt Mos u haljini boje plamena kao orginalni svećnjak umesto kičaste kopije na podu, izdajnički napajane strujom

Izvor fotografija: timwalkerphotography.com


Slavica Trajković misli da su reči najlepši i najopasniji poklon koji je Bog dao čoveku i zato se često plaši sopstvenih knjiga. Majka je trojice mladića i strastveni kolekcionar ostavljenih mačića. Veruje da su skromnost i umerenost osobine elite. 

Comments