Modni svet uzdrmale su sjajne vesti da se modna kreatorka i nekadašnja kreativna direktorka brenda Céline, Britanka Phoebe Philo – vraća modnom dizajnu. Ova četrdesetosmogodišnja dizajnerka najpoznatija je po svom vremenu koje je provela u brendu Céline, od 2008. do 2018. godine, kada je ova modna kuća doživela procvat pod uticajem njenog kreativnog vođstva. Modni brend Céline i dan danas poistovećujemo sa njenom estetikom, a uz Céline, ona je od 2001. do 2006. godine bila i kreativna direktorka brenda Chloé. Na ovu poziciju došla je nakon što je pet godina bila asistent modnoj kreatorki Stelli McCartney, dotadašnjoj kreativnoj direktorki ovog brenda.

Nakon vremena provedenog u modnoj kući Céline, Phoebe se povukla iz sveta mode, a na njeno mesto došao je modni fotograf i dizajner Hedi Slimane. Ipak, nakon samo tri godine pauze, Phoebe se vraća na modnu scenu – ovog puta iza imena sopstvenog brenda, koji će pokrenuti uz podršku čuvene LVMH fondacije. LVMH fondacija, skraćeno od Moët Hennessy Louis Vuitton, jedna je od najimućnijih svetskih kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuznih dobara, a pod njihovim okriljem nalaze se modni brendovi Christian Dior, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loro Piana, Kenzo, Céline, Fenty, Princess Yachts, i Bvlgari.

Nije ni čudo što je LVMH spremna da uloži sredstva u Phoebe i njen lični modni brend, onda kada razumemo da je ona jedna od najuticajnijih osoba u svetu mode 21. veka, koja je za vreme svoje karijere od brendova Céline i Chloé napravila IT imena. Uz estetiku koju je izgradila i kojom je promenila modni svet prethodne dekade, ona je poznata i po saradnjama sa mnogim poznatim ličnostima koje je stilizovala, poput muzičara Kanyea Westa, koji je i sam kasnije postao poznat po svojim modnim kreacijama i brendu Yeezy. Philo je jedinstvena i po tome što se u periodu u kojem je radila, probila kao jedna od retkih žena kreativnih direktorki i definisala novi, mladalački pogled na modu i time obeležila čitavu jednu generaciju.

Comments