Verovatno ste više puta čuli da čokolada, zajedno sa ostalom nezdravom hranom poput pizze ili pomfrita, može izazvati pojavu bubuljica i česte upalne procese. Iako je izvesno da je stanje naše kože povezano sa namirnicama koje unosimo u organizam, pitanje koje nas muči više decenija jeste da li konzumiranje čokolade zaista izaziva pojavu akni?

Tokom 60-ih godina prošlog veka grupa istraživača je odlučila da odgovori na ovo pitanje i okupila je 65 ispitanika. Ispitanici su mesec dana svakog dana konzumirali čokoladu, a nakon 4 nedelje istraživači su utvrdili da to nije dovelo do novih upalnih procesa niti je pogoršalo postojeće stanje kože. Ipak, poslednjih godina mnogi teže da opovrgnu to istrživanje tvrdeći da šećer ne mora nužno izazvati akne, ali da on svakako dovodi do promena u strukturi kože.

tetiana bykovets YemxYB75xvI unsplash 1 e1599728187476 Da li čokolada stvarno uzrokuje akne?

Savremeni dermatolozi takođe su bili zainteresovani za ovo pitanje, te su sprovodili istraživanja na svojim pacijentima, ali i upoređivali naučna dostignuća iz prethodnih decenija. Čak 90% svetske populacije će se jednom tokom života sresti sa nekim oblikom akni, te se one nazivaju i bolešću modernog doba, a naročito zapadne civilizacije. Razlozi za pojavu akni mogu biti različiti, od hormona do higijene, ali dermatolozi potvrđuju da ne postoji nijedno istraživanje koje bi potvrdilo da konzumiranje čokolade uzrokuje pojavu akni. Ipak, nisu sve čokolade iste, tako se danas javljaju čokolade koje u sebi sadrže različite voćne sirupe, veće količine šećera, aditiva i mlečnih proizvoda. Ovi sastojci ipak jesu povezani sa pojavom akni, ali i sa brojnim drugim bolestima.

Comments