Znaš ono kada vidiš devojku sa prelepom, dugom, gustom kosom i osim što osetiš napad blage ljubomore, zapitaš se – dobro kako joj to polazi za rukom?! Pa, osim genetike koja igra važnu ulogu, postoji još jedan odgovor na to pitanje, a on glasi: nega!

O važnosti ustanovljene i dobre beauty rutine smo već pisali puno puta, ali je akcenat uvek na rutini koja se odnosi na kožu lica – kremice, serumi, maske, pilinzi, važnost skidanja šminke – sve to je bitno da bi ti koža bila čista, negovana i hidrirana.

Međutim, većina nas ne neguje kosu dalje od balzama ili maske koju stavljamo na par minuta posle pranja. Ni ne razmišljamo o temenu glave i činjenici da je ispod guste kose  – koža, koju isto tako treba negovati baš kao i kožu lica. Pomisli samo čemu sve izlažeš kožu na glavi. Ako se farbaš, tu su hidrogen i druge hemikalije; ako ispravljaš ili kovrdžaš kosu, sigurno koristiš lak za kosu, a onda je tu i šampon za suvo pranje i drugi preparati kojima postižemo određen look ili frizuru. Sad zamisli da sve to koristiš na koži lica. Strašno, zar ne?! E pa sve to “podnosi” tvoja koža na glavi!

kosa1 Da li imaš beauty rutinu za kosu i zašto je važno da je uvedeš?

Ako svemu tome dodamo i proces starenja, kao i izlaganje spoljašnjim činiocima poput UV zraka, zagađenja, pušenja ili loše ishrane – sve to može da uzrokuje smanjenje mase kose pri čemu kosa izgleda tanje, a da nije nužno došlo do njenog opadanja. Ako si primetila da je u poslednje vreme tvoj rep tanji, da ti je dlaka lako lomljiva, ali i da ti kosa u određenim vremenskim  periodima pojačano opada krajnji je trenutak da uvedeš beauty rutinu koja je specifično namenjena lepoti tvoje kose!

Šta treba da znaš?

Za razliku od opadanja kose koje pogađa sveukupni broj vlakana kose, gubitak mase kose utiče na kvalitet i na kvantitet kose. Istanjivanje kose se može pojavljivati tokom više godina kroz nizove uzastopnih faza. U početku kosa postaje vidno manje otporna na oštećenja povezana sa četkanjem i oblikovanjem te sklonija pucanju i ispucalim vrhovima iako tanka kosa nije nužno u lošem stanju. Ovo smanjenje mase kose čini razdeljak vidljivijim, a kosa je tanja na dodir sa proređenim područjima oko ušiju i na slepoočnicama. Smanjenje mase kose obično je primetno kada se kosa skupi u punđu ili rep.

Kako treba da izgleda tvoja beauty rutina namenjena kosi?

Prvo i osnovno – teme glave. Potrebno je da koristiš šampon koji će dubinski čistiti pore na koži glave i poboljšati cirkulaciju koja je i te kako bitna za zdrav i pravilan rast i životni vek vlasi. Zato je bitan kvalitetan šampon. Vichy Densi-Solutions šampon za tanku i slabu kosu bez parabena obogaćen je sastojkom Filloxane™ za povećanje debljine kose i poboljšanje njenog kvaliteta zahvaljujući 3D mreži koja obavija vlas i jača vlakno.

 

dercos 2 Da li imaš beauty rutinu za kosu i zašto je važno da je uvedeš?

Ono što nam se posebno dopada kod ovog šampona jeste što je prozračne teksture koja efikasno čisti kosu i ne ostavlja masne tragove – što je jako bitno za tanku kosu kojoj je potreban volumen od korena do vrhova i koja ima sklonost da se brže prlja i masti!

Savet plus: Možda nemaš uvek toliko vremena, ali dok pereš kosu sprovedi jednu mini masažu temena glave! Ovo dodatno pojačava cirkulaciju, što pospešuje rast i oporavak kose!

Comments