Ponekad provedete godine pored nekog ko ostaje na istom mestu, dok se vi menjate, rastete, sazrevate – ne idete ukorak, ne rastete zajedno, ali naučili ste da funkcionišete. Ipak, dođe trenutak (a onda dolazi sve češće) kad shvatite da niste zadovoljni i da ćete ostati nezadovoljni, da postoji značajna praznina između vas i vašeg partnera, koja će, kako stvari stoje (a stoje) postajati sve veća, jer vi ne stojite, i se krećete. Već ste se udaljili i udaljavaćete se sve više, znate to, osećate. I ta praznina postoji već dugo. Počinjete da razmišljate o tome koliko ste sami sebe sputavali, nastojeći da je umanjite i ignorišete, jer partner koji se ne menja, ne podržava ni vaše promene i „vuče“ vas na dole, ne zato što želi da vas sabotira, nego zato što želi da budete uz njega, a on ne može, ne želi ili nije u stanju da se uspinje sa vama. 


Vi imate izbor, on ima izbor. Ljudi uglavnom rade ono što žele, bilo da je to ispravno ili pogrešno, bilo da ima smisla ili ne. Neko ko ne želi da se menja, nikada se i neće promeniti i ima prava na taj izbor. Vaš izbor je da li ćete pristati na taj osećaj da vam je neko koga volite balast i kamen oko vrata, ili ćete hteti da se oslobodite. Vi se menjate, a to je deo promene – onaj bolniji i teži. Na putu razvoja i samosvesti često ćete biti usamljeni, jer će oni sa kojima ste krenuli ostajati iza vas. Veze će se prekidati, prijateljstva gasiti i to je bolno i teško. 

Ponekad vam se čini da ste našli ljubav, samo da biste otkrili da trenutno ispunjavate nečije potrebe, a da on nije spreman da prihvati odgovornost za odnos i da zapravo njegov put nije paralelan vašem. Vežete se za nekog i prihvatite ga, a onda vremenom shvatite da ne rastete zajedno, jer druga osoba samo želi da stvari ostanu takve kakve su. 

Comments