Hot topics

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Ali, prijatna osećanja nas samo informišu o nama, kao i neprijatna. To što želimo da isključimo izvor neprijatnih informacija i da uvek primamo samo prijatne, nije realno i sabotira lični razvoj – na koji nas upućuju upravo osećanja koja su nam neprijatna.

Ne možemo da biramo kako se osećamo, jer emocije se pojavljuju, bili mi svesni toga ili ne. Ali zato možemo da obratimo pažnju, da priznamo i prihvatimo svoja osećanja (a kad se govori o prihvatanju osećanja, obično se misli na ona uznemirujuća i neprijatna, jer prijatna je lako prigrliti), da ih izrazimo i osvestimo – da krenemo njihovim tragom do uzroka, koji nam donosi neko saznanje o sebi. Saznanja o sebi su rasterećujuća i oslobađajuća, iako je put do njih neprijatan i težak.

Emocije postaju sputavajući faktor u našem životu kada ih ne tretiramo pravilno – kada im ne ukazujemo potrebnu pažnju i razumevanje, već ih potiskujemo, ili izražavamo na neprikladan način, ili se ponašamo i delujemo suprotno svojim osećanjanjima. Tada zapravo osećanja upravljaju našim životom i našim postupcima, a u korenu svih tih osećanja je ono vladajuće, a to je strah. U strahu od suočavanja sa neprijatnim, dopuštamo strahu da upravlja našim odlukama i postupcima i da suštinski oboji sve naše životne izbore, sve naše misli i sva naša osećanja.

A strah je osećanje koje stoji na suprotnoj strani od ljubavi – ono je, a ne mržnja, suprotnost osećanju koje svi vrednujemo i svi priželjkujemo, a sami sebi odsecamo i otežavamo put do njega.

Izvor fotografija: instagram.com/whiskyouth

Brankica Milošević

Editors choice