U mnogim porodicama postoji ta jedna “crna ovca” – osoba koju niko ne razume, osoba koja odstupa od čitave porodične dinamike i koja često nema najbolje odnose sa ukućanima. To je taj član porodice koji odskače, koji će se pobuniti i koji će, gotovo neminovno, biti ućutkan.

Crna ovca mnogo češće bude dete, a ne roditelj, to je dete koje je odmalena veoma iskreno i koje oseća da nešto “ne štima”, iako je suviše emotivno nezrelo da tačno razazna koji su to toksični šabloni prisutni u porodici.

Život crnoj ovci i sa crnom ovcom biva sve teži što je ona starija. Postaje naročito teško kada ta osoba uđe u pubertet, jer shvata da roditelji nisu bezgrešni, da nisu bezuslovni autoritet, pa kreće da se buni protiv toga. Ona krši pravila i preispituje zašto su stvari postavljene tako kako jesu. 

Nekada situacija postane toliko ozbiljna da crna ovca praktično bude izopštena iz porodice, sama se udalji od pojedinih ili svih članova, ili svi oni prekinu kontakt s njom.

Na nju se gleda kao na nekog ko u porodicu unosi nemir, ko razara “harmoniju”, a, zapravo, nema nikakvu lošu nameru i želi da odnosi u porodici postanu kvalitetni i iskreni.

Crne ovce su drugačije, da li po načinu razmišljanja, seksualnoj orijentaciji, izborima karijere, životnim izborima, odbijanju da čuva porodične tajne koje ne treba da se čuvaju… uvek postoji nešto po čemu je ona drugačija i zbog čega je crna u moru belih ovaca.

Comments