U ovakvim vremenima je bitno pronaći sreću, a zanimljiva i vesela kombinacija može biti nešto što će vas oraspoložiti i učiniti da imate samopouzdanje. Pored toga, još jedan razlog za sreću je taj što nam dolazi leto – biće više sunca, više kože, više izlazaka, koktela i smeha. Nekako je sve lakše kada je leto. Jedan od novih trendova je dopamine dressing  što znači da se oblačite tako da se osećate srećno. 

Šta to znači? To znači vesele, jarke boje, zanimljivi printovi, cveće, štrafte, otkrivena koža, mini-suknje, kratke haljine, majičice, izrezana odeća koja pokazuje go stomak. Fun stuff.

Ne možemo da ne pričamo o tome koliko je pandemija uticala na modu i smatra se da je ovo dopamin oblačenje, upravo rezultat toga. Sad se računa da smo u postpandemijskom periodu, da nam se vraćaju nekadašnje slobode i ljudi su živnuli, hoće da se zabave, da putuju, da zapravo uživaju u životu, umesto da budu primorani na to da ostaju u kućama ili rade od kuće.

Svi smo se uželeli društvenih kontakata, ulaženja bilo gde bez nošenja maski, bezbrižnih izlazaka, a dolazi i leto, što znači da će dopamine dressing biti u svom punom jeku. 

Ovo jeste trend, ali nije zaseban stil, ne postoji baš definicija kako da se “srećno obučete”. Poruka je da se obučete tako da se osećate srećno, da vam prijaju boje, materijali, da izađete iz tamnih boja i eksperimentišete.

Zapravo, prema psihologiji mode, ono što nosite zaista utiče na to kako ćete se osećati i vesele i vedre boje zaista mogu poboljšati vaše raspoloženje i učiniti da se osećate bolje. Naravno, neće rešiti vaše probleme, ali će učiniti da budete raspoloženiji i imate više samopouzdanja.

Smatra se da svaka boja ima svoju energiju, zato se potpuna crnina nosi na sahranama, zato se šarene boje oblače za slavlja. Uz razne boje idu i razna verovanja, ali ni ta verovanja nisu nastala sasvim bez razloga. Crvena je boja samopouzdanja, mladosti – žuta, intuicije i kreativnosti – narandžasta.

Dalje, zelena čini da se osećate manje anksioznim i smirenijim, sličan slučaj je i sa plavom u kojoj se osećamo sigurnim. Sa druge strane, crvena je boja koja stimuliše, zato se istovremeno koristi kao boja strasti, ali i opasnosti.

Ono što je vrlina dopamine dressinga je činjenica da morate biti svesniji sebe da biste znali koju boju da odaberete, što znači da morate svakog dana preispitivati sopstveno raspoloženje i obući se u skladu sa njim. Mi bismo otišli i korak dalje i predložili da se uvek obučete za nijansu šarenije nego što osećate, makar sa nekim sitnim detaljom, jer će to podići vašu energiju u toku dana.

Ovo ne znači da je potrebno da u potpunosti menjate svoj stil, već samo da obučete ono što vam inače ne bi padalo na pamet. Kombinujte više šablona, cvetiće i štrafte, kombinujte boje za koje ste se generalno ne biste setili da iskombinujete. Čak i da se kombinacija ne slaže, to je u redu, ne postoji fashion policija koja će vas uhapsiti, a vi ćete se osećati srećnije što ste zakoračili iz svoje zone komfora.

Takođe, nemojte se plašiti da kupujete odeću u jarkim bojama, naročito ako ste do sada najčešće nosili tamnu. I sami ćete se oduševiti koliko će vas pojedine boje otvoriti, a kada izgledate otvoreno, automatski ćete imati više samopouzdanja. Dajte šansu dopamine oblačenju, možda ćete se iznenaditi.

Naslovna fotografija: instagram.com/ambersdreamlife

Jovana Petković

Comments