Bezbedna opasnost: mikroadrenalin

Iz potpuno istog razloga iz kog nas privlače rolerkosteri, privlači nas i ceđenje bubuljica. Dopušta nam da osetimo malu dozu straha i neizvesnosti bez ikakvih opasnih posledica, a pritom i istražujemo koliki nam je prag bola na ovom mikronivou. Ljudi su dosta radoznali oko svoje (ne)izdržljivosti, ali ne samo to. Vole da se igraju oko granica gađenja i da sebe testiraju – koliko gadno je zaista pregadno?

hadis safari A7rkoSFjrG0 unsplash scaled e1620212455681 Da li ste se ikad zapitali zašto nas toliko ispunjava ceđenje bubuljica? Ovo je odgovor na to pitanje!

Osećaj smirenosti

Mnogi tvde da ih smiruje pogled na gnoj koji izlazi iz kože (Okej, sad kad sam to napisala, možda i zaista zvuči čudno, ali it is what it is). Neki čak kažu i da ih smiruje zvuk pucanja kože (Ovo uopšte ne zvuči bolje). Ali hej, i bebe smiruje zvuk usisivača – možda svako doba nosi svoje smirujuće zvuke.

Prijatni stimulans

Da li ste znali šta je to ASMR? To je skraćenica od autonomnog senzornog meridijalnog refleksa, koji predstavlja sva ona prijatna osećanja koja imamo kada nas neko češka, mazi po kosi, kada čujemo zvuk talasa… Postoje razni čulni okidači koji u nama bude osećaj sreće, euforije, ušuškanosti i smirenosti. Jedan od tih okidača za neke ljude je upravo ceđenje bubuljica. Upravo za takve ljude postoje razne ASMR stranice na društvenim mrežama na kojima možete gledati razne snimke ovog poduhvata, a za one koji to ne vole postoje videi pretapanja boja, sečenja gline, šta god da vam izaziva prijatne trnce – neko je to snimio.

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments