Očekivanja koja društvo ima od žena… mnogo toga može stati u ove tri tačke, ali suština je ta da se u društvu na ženu i dalje gleda kao na mašinu za rađanje dece. Iz nekog razloga se ne smatra nekulturnim da vas neko pita kad ćete rađati, pa čak i zašto ne želite da imate decu. 

Ispada da u životu ništa drugo nije bitno – da li ste srećni, kakvog ste zdravlja, kakvi su vaši snovi i ambicije, koliko se osećate ispunjeno… Ne, bitno je da kada dođete u “neke godine”, treba da rodite.

Ovakva pitanja počinju kada krenete da se približavate tridesetim, ili čak i ranije ako ste u dugoj vezi, ili ako ste u braku. Kako ste stariji – pitanje je sve češće. Ne mora niko ni da vas pita, možete samo videti poglede i osetiti taj socijalni pritisak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Umesto da imate dete, vi ste se odlučili na to da usvojite ili kupite kućnog ljubimca. Nebitno da li je pas, mačka ili nešto treće – ljubimac je član porodice. A vlada opšte verovanje da – ako imate životinje, a nemate decu – ljubimci predstavljaju zamenu za decu. Takvi ljudi važe za “sebične”. Da li je to opravdano? Da li ste zaista sebični ako imate ljubimca, a ne želite da imate decu?

Ovakvu izjavu m0žemo secirati, rastaviti na nekoliko delova. Prvo, možemo da se zapitamo da li je ljubimac zamena za dete i odakle uopšte ovo poređenje?

Comments