Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Zavisnost je vrlo usko definisana i ograničeno tumačena. Droga, alkohol, nikotin, barbiturati. Izazivaju fizičku i psihičku zavisnosti. Potreba i želja. I to je tako osmišljeno da deluje zastrašujuće, u preventivne svrhe. Ko proba, ode na dno. I to je mnogo tačno. Jer je zavisnost mnogo strašna. Ali nije svako tip zavisnika.

Mladi isprobavaju i eksperimentišu opasnim stvarima, koje ih mogu gurnuti na dno. Pri tom, nemaju snagu ličnosti, integritet i karakter da se tome odupru.

I da je to stvarno samo tako, deca bi padala kao snoplje, ne bi ni preživela tinejdžerski uzrast. Jer svi oni piju, puše, duvaju i gutaju koješta. Pre nego što se zaprepastimo i prozovemo ovo ludo vreme i poljuljane građanske vrednosti, možda možemo da se setimo šta smo mi sve probali. U kojim količinama smo trošili zabranjene supstance i kako smo bili sigurni da je to kul. Koliko puta smo peglali i pokušavali da se otreznimo pre nego što odemo kući, koliko puta smo isfolirali roditelje i provukli se, a koliko puta nismo uspeli u tome. I kako smo bili iznervirani i posramljeni dok su nam čitali bukvicu – o tome kako su oni razočarani, a kako smo mi u opasnosti da potonemo na dno. Kako ništa od nas neće biti, upropastićemo sebi zdravlje i budućnost, čistićemo ulice i bićemo odbačeni od društva.

coffe cigaretetes ffb44a26202d58db1cded5728f1b44f6bf83d13e s6 c30 Da li ste tip zavisnika?

Ima ljudi koji se drže daleko od poroka, jer osećaju da bi propali, kad bi se jednom prepustili. Ima i onih koji prosto, nisu tip zavisnika

To isto društvo u odraslom dobu potpuno toleriše alkohol i duvan, čija upotreba se u našoj kulturi prenosi s kolena na koleno.

Pije se kad se slavi i kad se žali i pred ručak i posle ručka.

U nekim porodicama, pijucka se svakodnevno, u bifeu uvek ima žestine, a u frižideru piva. I ko da ubedi tinejdžera da je alkohol opasan i da ga može oterati na dno?

Preko nedelje, oni idu u školu, u muzičku, na trening, na engleski, a vikendom se okupe u parku, kupe pivo i rakiju i posle pričaju o tome ko se koliko napio, ko je bacao peglu, a ko pravio sranja. I to im je avantura. Oni koji nisu zavisnički tipovi, izdvajaju se po rezonu, iako učestvuju u svim grupnim glupostima.

Prvo, oni ne vole da se osećaju loše. Nije im zabavno da bljuju i osećaju se bolesno. Uviđaju da oni oko njih koji stalno teže da se razvale, ne umeju da se provedu i ne znaju šta da rade ako se ne razvale. Provod, znači preterivanje, rastavljanje od mozga, prekid filma. Nezavisnici shvataju da je to glupo i besmisleno. Oni žele živo učešće, smeh i zabavu, provod od koga će im ostati neki utisak, osim jutarnje glavobolje i hladnoće u želucu. Oni radije popiju malo, koliko da osete da su se ugrejali i razgalili, umesto da piju dok ne zaborave ko su. Uviđaju razliku između upotrebe i zlopuotrebe. Preferiraju svest umesto besvesti. Oni možda nikad ne postanu zakleti trezvenjaci, kao što se to obavezno dešava onima koji dotaknu dno, pa se iščupaju, ali nezavisnici ne moraju ni da se zaklinju na trezvenost. Njih ništa ne vuče ka dnu i oni umeju da doziraju i da ne preteraju.

Drugi, suptilniji oblici zavisnosti, razvijaju se kasnije, kao mehanizam koji prati emotivna stanja. Čak i dnevni rituali i navike spadaju u oblike zavisnosti. Ispijanje jutranje kafe uz obavezno otvaranje pasijansa na kompjuteru. Pokušajte da se odviknete od kafe. Imaćete sve simptome apstinencijalne krize – boleće vas glava, bićete nervozni, umorni, variraće vam pritisak i osećaćete se bolesno. Kao i kad počnete da držite dijetu. Kriziraćete žestoko, ako odjednom sebi ukinete masnoće i šećere, a malo lakše ćete se skidati sa ugljenih hidrata ako ih ograničite na neku minimalnu količinu – nedovoljnu, ali utešnu.

Isto tako možemo biti zavisni od rizika, brzine, uzbuđenja, odnosno adrenalinski zavisnici, a i emotivni polipi, zavisni od naših partnera.

Sva razlika između bolesne zavisnosti i oblčne navlake, koju možemo da kontrolišemo i usmeravamo, jeste razlika između upotrebe i zlouptorebe. Ona koju smo u stanju da sagledamo još kao klinci, suočeni sa gomilom otrovnih iskušenja.


Aleksina Đorđević

Editors choice