Ovih dana se na Instagramu povela diskusija o tome da li su nas modni trendovi učinili manje ženstvenim i, I couldn’t help but wonder, da li je zaista tako?

Glavni argument je taj da smo prestale da nosimo obuću na štiklu i da smo ormare ispunile oversized odećom, što negde implicira da smo odbacile gotovo sva modna sredstva kojima smo do sada iskazivale svoju ženstvenost. Dobro, makar nismo odbacile i makeup i nakit!

Zašto toliko volimo oversized? Na stranu to što je trend, a mnoge od nas prosto vole trendove i pronalaze se u njima, oversized odeća je, bez obzira na to da li govorimo o sportskim komadima poput duksa i trenerke ili malo formalnijim komadima poput blejzera i haljina, prosto udobna. U njoj se osećamo prijatno, čak i samouvereno jer možemo da sakrijemo nešto što ne želimo da bude očigledno. Oversized odeća, čak i high fashion, kao da poručuje da nije bitno kako izgledamo, da spoljašnji izgled nije ništa u poređenju sa onim što mi jesmo, što nosimo u sebi i što je, na kraju dana, najvažnije. A baš zato što je oversized trenutno vodeći modni trend, više ne važi pravilo da je takva odeća neatraktivna, da govori negativno o nama i da čini da izgledamo kao da se uopšte ne trudimo i da nas je baš briga za sve. Naprotiv. Kombinujući moderno i atraktivno, sa prijatnim i udobnim, dobijamo stajlinge koji su ozbiljan modni pogodak, naročito kada im pridodamo aksesoare u vidu nakita i naravno odgovarajuće šminke koje i inače nosimo.

Patike kao zamena za štikle? Pa, može se reći da je moderna žena žena multitasker koji je stalno u pokretu i dnevno završava hiljadu i jednu stvar. Ruku na srce, naravno da nam je lakše da po ceo dan špartamo u udobnim patikama, nego u vrtoglavim štiklama! A dizajneri su i ovde prepoznali svoju šansu – koliko je samo dobrih modela patika svuda oko nas da nam je teško da se odlučimo koji da kupimo. Patike su postale ne samo praktičan, već i izuzetno fashion izbor i aksesoar koji sam po sebi nosi svaku odevnu kombinaciju i govori mnogo o tome ko smo i šta smo. Ponovo, win-win situacija – osećamo se dobro i izgledamo dobro. Šta više poželeti od mode – i života?

OK, sve je na strani toga da je bitno da se osećamo dobro u onome što nosimo, jer ćemo samim tim i izgledati dobro i zračiti dobrom energijom. Ali, kada malo bolje razmislimo, da nismo otišle predaleko? Da nismo zaista izgubile dodir sa ženstvenošću, povedene ne modnim trendovima, već svojim osećajem?

Pa, ja bih rekla da ne. Stvari nisu uvek crne ili bele, ima tu i sive sredine. Sa jedne strane, tačno je da su žene tokom prethodnih decenija dovoljno dugo trpele “moranje” da nose steznike i korsete, preteške haljine, preuske farmerke, bolno visoke štikle. Sasvim je u redu što smo se umorile od svega toga i poželele da samo jedanput osetimo kako je to nositi nešto zaista udobno. A kada smo jednom osetile – nismo želele da prestane! Sa druge strane, mi i dalje imamo izbor jer je moda danas makar takva da, šta god da volimo, to možemo da pronađemo i nosimo. Niko ti ne brani da nosiš štikle (čak i uz trenerku!), da se svaki dan doteruješ kao da si pošla na party, a ne na posao, da svakog dana izgledaš kao da si izašla iz modnog magazina ili sišla sa modne piste. Niko ti ne brani ni da odabereš i pratiš onu drugu krajnjost, ili da budeš na sredini, u zavisnosti od toga kakav ti je dan. Jedan dan možeš da izgledaš “apa drapa”, a drugi dan kao zvezda sa crvenog tepiha. Možeš sve što želiš i to je cela poenta.

Zaključak? Slušati sebe. Šta god modni trendovi kažu.

Naslovna fotografija: instagram.com/stylemilkshake

Ivana

Comments