Pauza od čega? Od osećanja? Od ljubavi? Od vernosti? Od posvećenosti? Od tenzije?

Da li su to stvari koje zaista mogu da se stave na pauzu? Da li možemo da pauziramo ljubav? Sigurno da ne. Kao što ne možemo ni da je započnemo ni zaustavimo na silu, tako isto ne možemo ni da je pauziramo. Da naše emocije imaju komande kao i stari VHS rekoder, sve bi nam bilo mnogo lakše. Mogli bismo vreme da premotamo unazad kao kad kasetu vraćamo na početak i neke stvari uradimo drugačije. Mogli bismo da izvadimo kasetu, da je zgazimo i bacimo kada vidimo da nam ne prija ono što vidimo, umesto da budemo zarobljeni u nekom odnosu. Mogli bismo čak i da preskačemo dosadne delove.

Ipak, život nije ni pokvareni džojstik, a ni VHS rekorder, kao što to nisu ni veze. One su živa stvar koja mora da se usmerava, neguje i gradi, i za nju nemamo nikakve komande.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @loving_inspo25

Onda nam preostaje pitanje, šta je zapravo pauza. To je prilika da radimo upravo ono što nam se radi – a to nije bivanje u vezi. To je probni period raskida i paravan kojim krijemo da mi jednostavno nismo više srećni. Da nam treba odmor. Ali posle takve vrste odmora, može samo da se krene ispočetka, teško da može da se nastavi dalje. 

I zato pitanje koje smo postavili, da li su Rejčel i Ros bili na pauzi, u stvari nema nikakvo značenje. Mogli su da nazovu to kako god su hteli. Pauza, odmor, predah, tajmaut, poluvreme… Poenta je u stvari ista – svako od njih je mogao da radi šta je hteo. Tako da je možda bilo bolje da smo se sve ove godine pitali “Da li je Ros prevario Rejčel”. I posle ovog monologa, svako će imati isti zaključak – naravno da nije. Prevara uključuje troje ljudi u nekom odnosu, a u njihovom odnosu ih nije bilo.

Naslovna fotografija: instagram.com /loving_inspo25

Tamara Mladenović

Comments