Nakon brojnih kritika upućenih kozmetičkoj industriji zbog nedovoljnog broja kozmetičkih proizvoda za sve boje kože, nastaje brend Fenty Beauty. Pored originalne ideje, jasne misije i pre svega humanog cilja, uspešnosti ovog brenda doprinela je i činjenica da je pokrenut od strane jedne od najpopularnijih pevačica današnjice – Rihanne. Posebno se izdvaja tečni puder sa njenim “potpisom”, koji nudi širok spektar nijansi dubljih tonova. Ovaj brend dobio je i međunarodnu pohvalu, a časopis Time proglasio ga je jednim od najboljih izuma 2017. godine. Pitanje koje se postavlja je: Da li bi ovaj brend i pored sjajne ideje, mogao da postigne ovakav uspeh, da nije bilo ultrapopularnog imena koje će ići uz njega?

Činjenica je da influenseri i te kako doprinose uspešnosti brenda

Fenty-ju je “saradnja” sa Rihannom donela neverovatnih 500 miliona dolara, dok je Kylie Jenner postala najmlađa milijarderka nakon što je osnovala kompaniju Kylie Cosmetics. Njena kompanija prošle godine zaradila je više od 300 miliona dolara. Činjenice govore u prilog tome da influenseri mogu da popularizuju bilo koji brend i to na svetskom nivou. Takođe, činjenica je da su brendovi koji su u svoje kampanje uključili i influensere prošli mnogo bolje, nego oni brendovi koji su se odlučili za drugačije strategije bez influensera.

Influenseri su stekli određeno poverenje kod svoje publike, uglavnom pažljivo biraju šta će reklamirati i šta će predstaviti na svojim profilima, zna se tačno ko čini njihovu publiku i ko su njihovi pratioci. Zato će pametan izbor jednog brenda biti ukoliko odabere odgovarajućeg influensera, jer će mu se ta vrsta ulaganja i te kako vratiti.

Da li slavno/influensersko ime baš uvek znači i uspeh?

Online nebo prepuno je influensera iz različitih oblasti. Na brendovima je da odaberu pravog, ali je činjenica da greške postoje. Angažovanje influensera ne znači uvek uspeh, a rizik i te kako postoji. Nikada se ne može znati kakvu će stranu ličnosti influenser pokazati u budućnosti i da li će se njegova filozofija poklapati sa onim što se jedan brend trudi da promoviše. Ukoliko se ta dva kriterijuma ne poklope, kampanja sa influenserima može da izazove kontraefekat.

Tako su, na primer, Spice Girls lansirale majice sa natpisom “Želim biti spajsica”, dok je na poleđeni majice pisalo “rodna ravnopravnost”. I sve bi ovo bilo idealno i prihvatljivo, verovatno i vrlo traženo, da se na kraju nije ustanovilo da ove majice šiju žene u Bangladešu, koje rade za svega 0.35 funti na sat. Mnogi su se zapitali o kakvoj je rodnoj ravnopravnosti zapravo reč, a kontradiktornost cele kampanje i svega onoga što stoji iza, pokrenula je niz negativnih komentara i kritika na račun kako kretatora, tako i samih Spajsica koje su glavno lice ove kampanje.

Comments