Američki umetnik, Spenser Tunik (Spencer Tunick), svetski poznat po svojim “golim” radovima, ponovo je uzburkao svet umetnosti. U pozitivnom smislu, naravno. Naime, njegova nova instalacija nazvana “Prsten” (The Ring) okupila je stotinak volontera koji su goli, obojeni samo zlatnom ili crvenom bojom, izveli performans na nekoliko lokacija u Minhenu. Inspiracija je pronađena u operi Ričarda Vagnera (Wilhelm Richard Wagner) “Prsten Nibelunga” (Der Ring des Nibelungen), a sama instalacija naručena je od bavarske nacionalne opere.

SLIKA 16 Da Vinci XXI: Gola umetnost

Da li biste vi volontirali?

A u Bruklin se doselio jedan predivni vodeni toranj! Postavljen na vrh zgrade, vidi se odlično sa Bruklinskog mosta, kao i sa ostalih obližnjih mostova, parkova, zgrada… Umetnik Tom Fruin (Tom Fruin) napravio je raznobojnu skulpturu koju je nazvao Vodeni toranj (Watertower). Sta znamo o njoj? Sagrađena je od pleksiglasa i čelika. Svako parče pleksiglasa je pronađeno u otpadu, i potom reciklirano, te je rad na ovoj skulpturi podržala i grupa aktivista za očuvanje planete. Danju nas očarava igrom svetlosti sa šarenim staklićima, a noću uz pomoć Arduino programa koji kontroliše svetlost unutar tornja i oslikava nam kakve vibracije proizvodi sam Bruklin.

SLIKA 26 Da Vinci XXI: Gola umetnost

Ko se ovog leta bude našao u Bruklinu, moći će da uživa u ovoj predivnoj skulpturi

Monblank (Montblanc) nastavlja da nas oduševljava svojim ograničenim izdanjima penkala. Ovog puta u prodaji se našlo penkalo posvećeno vise nego poznatom španskom slikaru i vajaru – Pablu Pikasu (Pablo Picasso). Dostupno je po ceni od sitničavih 34,000 dolara. Napravljeno je od osamnaestokaratnog zlata, sa šiljkom od rodijuma i ukrašeno duborezom čuvenog Pikasovog crteža – “Ojo”, kao i crvenim trakama koje asociraju na njegovo špansko poreklo.

slika 317 Da Vinci XXI: Gola umetnost

Ovo predivno penkalo naći će se u prodaji od septembra 2012.


Tijana Mladenović je studentkinja moderne umetnosti u Austriji. Gasterbajterka koja je u beli svet došla, gle čuda, da nesto nauči! Nepopravljivi hedonista, ubeđena da će dobiti na euromilionu i obići svaki delić ovog savršenog sveta. Kreativno je luda, internet manijak… pored svog sanjalačkog i nežnog duha, nepopravljivi je zaljubljenik u krimi romane.

Comments