Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.

Javne instalacije “Numen / For Use”

Hrvatsko-austrijska dizajnerska kolaboracija “Numen / For Use” stapa korisno u arhitekturi i predstavlja to kao javnu umetničku instalaciju. Komadi nalik skulpturi velikih razmera, koji zauzimaju deo javnog prostora, a ujedno ga i pokrivaju, menjaju iskustvo interakcije između učesnika. Ovaj projekat prostorno redefiniše već zauzet javni prostor, dajući mu novu dimenziju i novi doživljaj javnog prostora. U ovom, inače dvodimenzionalnom prostoru, inverzija dizajna pruža ljudima priliku da budu u isto vreme i iznad i ispod, okupirajući isti deo trga. U ovom slučaju, trg stiče dodatni nivo, dodatne unutrašnjosti između stubova i dvorišne zgrade. Instalacija izgleda nalik organizmu u arhitekturi.

Preobražaj svetskih prostora

Inspirisana lokalnim materijalima i kulturom Mahabalipurama, indijskog ribarskog sela poznatog po jedinstvenim skulpturama, američka umetnica Dženet Ekelman (Janet Echelman) iskoristila je materijale koji su promenili njenu umetnost, a kasnije i život. Jedne večeri, posmatrajući lokalnog ribara kako krpi mrežu, Dženet je zamislila novi tip skulpture, formu koja bi mogla biti razmere velike zgrade, ali opet dovoljno lagana. Sofisticiranom kombinacijom drevnog zanata i moderne tehnologije, ona je u saradnji sa nizom stručnjaka, uključujući i vazduhoplovne i mehaničke inženjere, arhitekte, svetlosne dizajnere i pejzažne arhitekte, pomoću svojih jedinstvenih skulptura transformisala urbano okruženje u svetsko.

slikadavinci Da Vinci XXI: Izvanredne fotografije i jedinstvene skulpture

Čudo u vazduhu

Serija jedinstvenih fotografija

U samo jednoj fotografiji, francuski fotograf Frank Bobo (Franck Bohbot) otkriva suštinu svakog arihtektonskog remek-dela, a sve to spaja u seriji fotografija pod nazivom “Respect the Architect”, koja govori o raznim trenucima na različitim lokacijama širom Evrope. Stilski, serija fotografija otelotvoruje homogenu kompoziciju i istovremeno otkriva jedinstvenu priču svakog prostora. Bobo spaja prostore koji obuhvataju specifičnu simetriju, stvarajući nadrealani kvalitet i pozivajući se na osećaj radoznalosti na svakoj slici. U slučaju da ste propustili, evo prilike da pogledate seriju “Parisian Theaters by Franck Bohbot”.


Sofija Soković je hiperaktivna, radoznala, nestrpljiva. Voli putovanja, neobične i korisne stvari, optimistične i zanimljive ljude. Veliki je obožavalac mode, Italije, putovanja i psiholoških knjiga. U stalnoj je potrazi za inovativnostima u svakom pogledu. Omiljeni citat: “Hope for a miracle, but never depend on one. And make them wonder why are you still smiling”.

Editors choice