Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Da Vinci XXI: Izvanredne fotografije i jedinstvene skulpture

Da Vinci XXI: Izvanredne fotografije i jedinstvene skulpture

Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.

Javne instalacije “Numen / For Use”

Hrvatsko-austrijska dizajnerska kolaboracija “Numen / For Use” stapa korisno u arhitekturi i predstavlja to kao javnu umetničku instalaciju. Komadi nalik skulpturi velikih razmera, koji zauzimaju deo javnog prostora, a ujedno ga i pokrivaju, menjaju iskustvo interakcije između učesnika. Ovaj projekat prostorno redefiniše već zauzet javni prostor, dajući mu novu dimenziju i novi doživljaj javnog prostora. U ovom, inače dvodimenzionalnom prostoru, inverzija dizajna pruža ljudima priliku da budu u isto vreme i iznad i ispod, okupirajući isti deo trga. U ovom slučaju, trg stiče dodatni nivo, dodatne unutrašnjosti između stubova i dvorišne zgrade. Instalacija izgleda nalik organizmu u arhitekturi.

Preobražaj svetskih prostora

Inspirisana lokalnim materijalima i kulturom Mahabalipurama, indijskog ribarskog sela poznatog po jedinstvenim skulpturama, američka umetnica Dženet Ekelman (Janet Echelman) iskoristila je materijale koji su promenili njenu umetnost, a kasnije i život. Jedne večeri, posmatrajući lokalnog ribara kako krpi mrežu, Dženet je zamislila novi tip skulpture, formu koja bi mogla biti razmere velike zgrade, ali opet dovoljno lagana. Sofisticiranom kombinacijom drevnog zanata i moderne tehnologije, ona je u saradnji sa nizom stručnjaka, uključujući i vazduhoplovne i mehaničke inženjere, arhitekte, svetlosne dizajnere i pejzažne arhitekte, pomoću svojih jedinstvenih skulptura transformisala urbano okruženje u svetsko.

slikadavinci Da Vinci XXI: Izvanredne fotografije i jedinstvene skulpture

Čudo u vazduhu

Serija jedinstvenih fotografija

U samo jednoj fotografiji, francuski fotograf Frank Bobo (Franck Bohbot) otkriva suštinu svakog arihtektonskog remek-dela, a sve to spaja u seriji fotografija pod nazivom “Respect the Architect”, koja govori o raznim trenucima na različitim lokacijama širom Evrope. Stilski, serija fotografija otelotvoruje homogenu kompoziciju i istovremeno otkriva jedinstvenu priču svakog prostora. Bobo spaja prostore koji obuhvataju specifičnu simetriju, stvarajući nadrealani kvalitet i pozivajući se na osećaj radoznalosti na svakoj slici. U slučaju da ste propustili, evo prilike da pogledate seriju “Parisian Theaters by Franck Bohbot”.


Sofija Soković je hiperaktivna, radoznala, nestrpljiva. Voli putovanja, neobične i korisne stvari, optimistične i zanimljive ljude. Veliki je obožavalac mode, Italije, putovanja i psiholoških knjiga. U stalnoj je potrazi za inovativnostima u svakom pogledu. Omiljeni citat: “Hope for a miracle, but never depend on one. And make them wonder why are you still smiling”.

Editors choice