Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.

Javne instalacije “Numen / For Use”

Hrvatsko-austrijska dizajnerska kolaboracija “Numen / For Use” stapa korisno u arhitekturi i predstavlja to kao javnu umetničku instalaciju. Komadi nalik skulpturi velikih razmera, koji zauzimaju deo javnog prostora, a ujedno ga i pokrivaju, menjaju iskustvo interakcije između učesnika. Ovaj projekat prostorno redefiniše već zauzet javni prostor, dajući mu novu dimenziju i novi doživljaj javnog prostora. U ovom, inače dvodimenzionalnom prostoru, inverzija dizajna pruža ljudima priliku da budu u isto vreme i iznad i ispod, okupirajući isti deo trga. U ovom slučaju, trg stiče dodatni nivo, dodatne unutrašnjosti između stubova i dvorišne zgrade. Instalacija izgleda nalik organizmu u arhitekturi.

Preobražaj svetskih prostora

Inspirisana lokalnim materijalima i kulturom Mahabalipurama, indijskog ribarskog sela poznatog po jedinstvenim skulpturama, američka umetnica Dženet Ekelman (Janet Echelman) iskoristila je materijale koji su promenili njenu umetnost, a kasnije i život. Jedne večeri, posmatrajući lokalnog ribara kako krpi mrežu, Dženet je zamislila novi tip skulpture, formu koja bi mogla biti razmere velike zgrade, ali opet dovoljno lagana. Sofisticiranom kombinacijom drevnog zanata i moderne tehnologije, ona je u saradnji sa nizom stručnjaka, uključujući i vazduhoplovne i mehaničke inženjere, arhitekte, svetlosne dizajnere i pejzažne arhitekte, pomoću svojih jedinstvenih skulptura transformisala urbano okruženje u svetsko.

slikadavinci Da Vinci XXI: Izvanredne fotografije i jedinstvene skulpture

Čudo u vazduhu

Serija jedinstvenih fotografija

U samo jednoj fotografiji, francuski fotograf Frank Bobo (Franck Bohbot) otkriva suštinu svakog arihtektonskog remek-dela, a sve to spaja u seriji fotografija pod nazivom “Respect the Architect”, koja govori o raznim trenucima na različitim lokacijama širom Evrope. Stilski, serija fotografija otelotvoruje homogenu kompoziciju i istovremeno otkriva jedinstvenu priču svakog prostora. Bobo spaja prostore koji obuhvataju specifičnu simetriju, stvarajući nadrealani kvalitet i pozivajući se na osećaj radoznalosti na svakoj slici. U slučaju da ste propustili, evo prilike da pogledate seriju “Parisian Theaters by Franck Bohbot”.


Sofija Soković je hiperaktivna, radoznala, nestrpljiva. Voli putovanja, neobične i korisne stvari, optimistične i zanimljive ljude. Veliki je obožavalac mode, Italije, putovanja i psiholoških knjiga. U stalnoj je potrazi za inovativnostima u svakom pogledu. Omiljeni citat: “Hope for a miracle, but never depend on one. And make them wonder why are you still smiling”.

Comments