Odvojiti Dejmona Albarna (Damon Albarn) od njegovog matičnog benda Blur nemoguća je misija. Uprkos tome što je Dejmon sa bendom Gorillaz naišao na veći odziv publike i priliv novca, bez stalnih turneja i pojavljivanja na TV stanicama – ko se jednom našao u magiji Blura, tu ostaje zauvek.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz1 Damon Albarn je Blur

Dobri momci su držali do privatnosti, koliko je to moguće

Priča o počecima benda Blur je jednostavna: našla se dvojica drugara, Dejmon i Grejem (Graham Coxon), naišla još dvojica i rodio se bend, tamo negde krajem osamdesetih. Prvi album “Leisure” je nekako i prošao, ali nakon tragične turneje po SAD-u (ne, niko nije overio, ni ubio nekoga niti sebe), Dejmon je imao viziju: vratiti Britaniju na vrh muzičkog sveta. Igra na sve ili ništa poklapa se sa raspadom grunge scene i pojavljivanjem mladih i perspektivnih Brit bendova poput Suede, Pulp, koji pronalaze svoj “zvuk”. Blur objavljuju album “Modern Life Is Rubbish” i nakon nastanka benda Oasis počela je jedna od najproduktivnijih era popularne muzike. Kritika je čitav pokret nazvala Brit pop, a rat između Blura i Oasisa je jednak onom između Stounsa i Bitlsa.

Blur su 1995. godine bili na vrhu sveta. Iste noći kada su saznali da su pobedili Oasis na listi singlova, u samom bendu počinje prava agonija. Grejem, koji je danas lečeni alkoholičar, pokušao je da se ubije. Ironično, album iz iste godine su nazvali “The Great Escape”. Cinične tekstove su zavili u pop melodije, ali umesto da nastave trend koji je donosio novac i još slave, Blur se susreću sa realnošću, jer je heroin počeo da razara prijateljstvo koje je držalo ove momke na okupu.

zzz3 Damon Albarn je Blur

Pisanje muzičke istorije

Godine 1997. Blur izdaje istoimeni album, dajući do znanja da je album ličniji, a samim tim i daleko mračniji. Grejem je otpevao jednu od najlepših pesama benda “You’re So Great”, tako što je sedeo ispod stola. Razumite ga, čoveku je bila frka da peva u studiju. Pesme “Beetlebum” i “Song 2” su postale hitovi, iako je prva o heroinu, a drugu bend nije ni želeo na albumu. Ponovo malo ironije, ali album je postao popularan u SAD-u, uprkos tome što je bend više puta iskazao izrazit otpor amerikanizaciji.

Nakon albuma “13”, Grejem napušta bend. Trio će snimiti još jedan album “Think Tank”, ali raskidi, razvodi, alkohol i droga bukvalno su pojeli bend. Dejmon je već započeo projekat Gorillaz, Aleks (Alex James) radi muziku za pozorišne predstave i pravi sir, a Dejv (Dave Rowntree) se vraća normalnom životu, uskače u političke vode, kao aktivista laborističke partije, žaleći što je ikada poželeo da bude rok zvezda. Grejem sarađuje sa Piterom Doertijem (Peter Doherty), Dejmon stvara superbend The Good The Bad and The Queen i bori se protiv rata u Iraku na ulicama Londona.

Tek pre tri godine se desilo ono najneverovatnije. Dejmon i Grejem su uslikani na zajedničkom ručku, što je izazvalo neverovatnu medijsku pompu, jer ova dvojica nisu ni reč progovorili desetak godina. Okosnica Blura, Dejmon i Grejem, jin i jang, ali najpre prijatelji iz školskih dana jednostavno su se uželeli jedno drugog. Dejmon je pre mesec dana najavio da Blur uveliko snima novi materijal, te da ih čeka turneja 2012. godine. U međuvremenu je osnovao i drugi superbend Rocketjuice To The Moon, a njegova rok opera Doctor Dee je osvanula u junu ove godine.

blur Damon Albarn je Blur

Stariji i mudriji, ponovo na okupu

Teret slave, moć i prestiž – sve ono što su nekadašnji klinci iz Eseksa želeli – sve ih je pojedinačno i zajedno pojelo. Vratili su se na početak, na ideju zvanu Blur, na fanove. Mnogo mudriji i malo stariji, pretprošle godine su nastupali u Hajd Parku u Londonu i na Glasto festivalu. Sve je dokumentovano u filmu “No Distance Left To Run”, koji će vas naterati na suze. Jer ti moćni bogovi Brit pop scene su ipak samo ljudi.


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments