Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Facebook je najavio promenu pre više od mesec dana, a 31. marta odluka postaje obavezna za sve – stranice na Facebooku dobijaju izgled Timeline.

SLika1 Dan kada Facebook postaje Timeline

Savršeno uklopljena profilna fotografija sa coverom


Naslovna i profilna fotografija

I dok mnogi korisnici ogorčeni pljuju po novom izgledu, čini se da je za kompanije situacija povoljnija. Konačno se sva kreativnost može izraziti kroz veliki prostor pod imenom naslovna fotografija (cover photo).

Do juče, polje maštovitosti bilo je ograničeno samo na red od pet tagovanih fotografija, koje je trebalo hirurški precizno seći i ređati da bi se postigao željeni efekat, na dugačke profilne slike koja su izgubile deo vidljivosti na samoj strani u sklopu Timelinea i na stranicu welcome tab, zapravo baner koji je potencijalne fanove svojom duhovitošću i kreativnošću pozivao da lajkuju.

Čini se da sad sve to veoma efektno zamenjuje naslovna fotografija. Međutim, i u vezi sa njom postoje pravila. Da bi lepo izgledala, mora biti najmanje dimenzija 851×315 i ne sme da sadrži cene, informacije o popustima, kontakte, web adrese, emailove ili ostale informacije koje su namenjene sekciji “O nama”. Takođe, na njoj ne sme da stoji ni Like ni Share, niti bilo koji Facebookov način za pozivanje na socijalnu interakciju. Iako još uvek nisu počeli da kažnjavaju one koji ne poštuju pravila, pretpostavlja se da bi sankcije mogle biti najpre opomena, a zatim i gašenje stranice.

SLika2 Dan kada Facebook postaje Timeline

LV je odmah shvatio prednosti Timelinea

Zašto ograničenja? Možda niste znali, ali preko 75% prihoda Facebooku stiže od oglašavanja. Ovim ograničenjima, Facebook želi da natera kompanije da povećaju budžet i maksimalno koriste opciju Ads. Tu mogu da objavljuju i informacije o popustima i šta god žele.

Što se tiče profilne fotografije, ona je takođe dobila novi oblik vidljivosti. Do juče je bila uzdužna i mogla je da sadrži raznorazne informacije o brendu, a od danas je dimenzija 180×180. Menadžeri marketinga na društvenim mrežama preporučuju da se to mesto iskoristi za logo kompanije.

Većina kompanija već uveliko unajmljuje dizajnere da na najbolji mogući način uklope naslovnu i profilnu fotografiju, tako da se dopunjuju. Ipak je to prvo što potencijalni fanovi vide kada dođu na neku stranicu.

Kontrolisanje sadržaja na stranici

Slika3 Dan kada Facebook postaje Timeline

Naglasite bitne objave na Zidu da biste vizuelno pozvali fanove na akciju

Sav objavljeni sadržaj na stranici Timelinea sada je hronološki podeljen u dve kolone. U zavisnosti od važnosti određenog posta, on se može naglasiti putem opcije Highlight (obeležena zvezdicom u gornjem desnom uglu samog posta) i tada će se on razvući preko cele strane. Ovo je veoma korisna opcija za objave o popustima, kuponima i akcijama određene kompanije. Na taj način, Facebook je želeo da kompenzuje uskraćivanje oglašavanja kroz naslovnu fotografiju.

Opcija Pin to top takođe je u tom maniru: kada se neki post zakači na vrh stranice, on ostaje tu obeležen malom žutom zastavicom. Može se pinovati samo jedan post u određenom trenutku, a rok trajanja pri vrhu stranice jeste samo sedam dana.

Kao što i samo ime Timeline kaže, sadržaj može biti hronološki poređan. To je korisna stvar za brendove jer ukoliko je tradicija neke kompanije duga, na njihovoj stranici mogu se naći fotografije i informacije o proizvodima i dešavanjima od samog osnivanja. Tako, recimo, fan automobilske marke Ford može na stranici da vidi koje godine je lansiran koji model ili kada su se dogodile važne stvari za ovu kompaniju. Pomoću mini-kalendara sa desne strane, možete otići u bilo koju godinu koja je retroaktivno ažurirana i pogledati šta se tada dešavalo.

Aplikacije koje su se do sada nalazile ispod profilne fotografije, nastaviće da funkcionišu, ali na desnoj strani ispod naslovne fotografije. Slike aplikacija sada su 111×74 piksela umesto 16×16, što je velika prednost.

Administratorski panel

SLika4 Dan kada Facebook postaje Timeline

Kontrolna tabla sada je veoma pregledna i stranicom se jednostavnije upravlja

Onima koji upravljaju stranicama za fanove na Timelineu posao je sada olakšan. Dok se do skoro moralo ulaziti u posebne administratorske opcije da bi se videle statistike, notifikacije i ostalo, sada se cela kontrolna tabla nalazi na samom vrhu stranice. Notifikacije se u momentu ažuriraju, a sasvim nova stvar jesu privatne poruke.

S obzirom na to da Facebook uveliko radi na eliminisanju lažnih profila na svojoj mreži i zalaže se za politiku “jedan čovek-jedan profil”, privatne poruke došle su kao sredstvo za rešavanje tog problema. Zašto? Gotovo svaka dobro vođena stranica za fanove na Facebooku imala je svog dvojnika u vidu profila. Na primer, stranica Coca-Cole imala je poseban profil Coca-Cola admins, sa kog su se administratori putem privatnih poruka direktno javljali fanovima. Sada se sva komunikacija odvija na stranici kompanije, međutim, caka je u tome što privatnu poruku može prvi poslati samo fan.

Statistike (Insights) sada su jasno prikazane, uz grafikon i veoma precizne informacije o viralnosti i dometu svakog pojedinačnog posta. Tako je sada lakše osmisliti strategije za stranicu, jer se putem ovih naprednih statistika dolazi do saznanja koji sadržaji piju vodu kod fanova, a koji ne.

Priča se da će Facebook uskoro uvesti i opciju selektivne administracije, što bi značilo da bi se napravili sasvim novi nivoi pristupa svakom segmentu administratorskog panela posebno. Ovo bi otvorilo neka sasvim nova zanimanja i razgranalo čitavu tu sferu jer bi onda postojali administratori za privatne poruke, administratori za objave za Zidu, administratori za analizu statistika i sl. Nebo je granica.


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Editors choice