mickey minnie mouse valentines candy Dan ljubavi nekad i sad

Danas je ponedeljak. Na prvi pogled dan kao i svaki drugi, ali kad malo bolje pogledamo u kalendar koji pokazuje 14. februar, uočićemo grešku. Zašto? Zato što se danas, famoznog 14. februara, širom sveta, pa i u Srbiji, slavi sveti Valentin poznatiji kao Dan ljubavi. O tome kako je nastao ovaj praznik postoje razne verzije. Upoznajmo sv. Valentina – zaštitnika zaljubljenih.

Ko je bio sv. Valentin? Istorijska ličnost koja je zaista postojala ili samo legenda koja se kao priča provlačila kroz vekove? Odgovor na ovo pitanje i dalje je misterija, baš kao i poreklo samog praznika. Priče o ovom prazniku vezane su za razne događaje i rituale koji potiču iz davne prošlosti ali nijedna ne počiva na pouzdanim istorijskim činjenicama.

Jedna od poznatijih legendi koja govori o njegovom poreklu kaže da on potiče još od paganske proslave starih Rimljana u čast boginje Junone, boginje žena i braka, i svečanosti Luperkalija koja se održavala narednog dana. Naime, u okviru ove svečanosti postojao je ritual u kome su se na komadićima papira ispisivala imena devojaka i potom stavljala u dubok vrč iz kojeg su mladići izvlačili po jednu cedulju koja je nosila ime njihove buduće drage.

Iako mnogi veruju da je upravo ovaj običaj originalni izvor praznika koji danas obeležavamo, postoji i druga legenda koja potiče iz trećeg veka, a čiji je glavni akter rimski sveštenik Valentin. Čak i ova legenda ima više varijanti od kojih je najpopularnija ona romantičnija, koja kaže da je Valentin bio sveštenik koga su pogubili 14. februara jer je protiv zakona cara Klaudija II venčao jedan zaljubljeni par. Posle smrti narod ga  je proglasio svecem a tek u petom veku papa je 14. februar proglasio danom svetog Valentina, zaštitnika zaljubljenih. Istorijski spisi pokazuju da su postojala dva Valentina u to doba i, kako nema dovoljnih podataka koji bi dokazali verodostojnost legende, 1969, kada je reviziran katolički kalendar, sv. Valentin je izbrisan. Ovaj dan zadržan u nekim partikularnim kalendarima, a danas ga slavimo kao Dan ljubavi.

Kao i sve legende, i legenda o svetom Valentinu bi prešla u zaborav da nije bilo jedne žene iz Amerike koja je mnogo vekova kasnije u Danu ljubavi, baziranom na priči koja je dolazila iz Engleske, videla priliku za zaradu. Engleska priča koja se vezivala za 14. februar nije imala nikakve veze sa Valentinom, ali je zato bila povezana sa parenjem ptica i stihovima iz  XIV veka, ubrzo je prešla okean i stigla na novi kontinent koji će postati kolevka moderne istorije ovog praznika. Godine 1847. na adresu mlade dame iz Amerike po imenu Ester Haulend, stići će iz Engleske ručno napravljena i ukrašena čestitka za Dan zaljubljenih koja će joj dati odličnu ideju. Ester će i sama početi da pravi čestitke koje će prodavati u knjižari svog oca. Uz malo sreće i pomoći prijatelja posao će procvetati do te mere da će godine 1879. biti osnovana i prva kompanija za proizvodnju čestitki ove vrste koje se i danas odlično prodaju.

Iako Dan zaljubljenih koji danas slavimo potiče iz američke kulture, s vekovima se raširio po celom svetu kao posledica globalizacije. Ne zaboravimo da se kod nas slavi i slava Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara. Mnogi i ne znaju za pravo poreklo Dana ljubavi, a i ne mare mnogo za isto, jer im je bitnije saznanje da postoji dan u godini koji veliča najlepše osećanje. Bez obzira koji je svetac u pitanju, nije toliko bitna ni vera, ni nacija, ni boja kože koliko su bitne emocije, ali neizbežno je pitanje kako se danas slavi Dan ljubavi?

Ako se osvrnemo na neku ne tako daleku prošlost, i ako je uporedimo sa realnošću koja nas danas okružuje, videćemo da se mnogo toga promenilo u proslavljanju ovog praznika. U početku se pažnja na ovaj dan iskazivala lepom rečju, romantičnim stihovima i ručno napravljenom, ponekad kupljenom, čestitkom. Osamdesetih godina Ameriku je zahvatila groznica kupovanja ruža i čokolada za ovu priliku a kasnije su, videvši u Danu zaljubljenih odličnu poslovnu mogućnost, i zlatari upali u trku, ubedivši narodne mase da slatkiši nisu dovoljni. Poslednjih godina u osvajanje ljubavnog tržišta, ne samo u Americi već i svugde u svetu, krenuli su i hoteli i turističke agencije koje zaljubljenim parovima nude specijalne aranžmane za ovaj dan, a ne zaostaju ni poslastičarnice, parfimerije i ostale delatnosti. Sve je postalo komercijala dok je u drugi plan palo ono zbog čega je i nastao ovaj praznik, zbog čega je tako masivno prihvaćen, a to je ljubav.

Šta obući na današnji dan? Obavezno nešto crveno. Crvena boja je prema raznoraznim tumačenjima boja sreće, ljubavi, strasti, uzbuđenja, hrabrosti, snage i pozitivne energije, i svakako je potrebna da bi ulepšala ovaj dan. Istorija je puna skandala vezanih baš za ovu boju, koja je prešla mukotrpan put da bi se kroz vekove probila do naroda, zato nije nimalo slučajno što je poželjan baš crveni veš kako za Novu godinu, tako i tokom Dana zaljubljenih.

Šta pokloniti voljenoj osobi za Dan ljubavi? Ljubav ne traži skupe i bezlične poklone. Brz život kojim danas živimo često nam ne ostavlja vremena da se posvetimo voljenim osobama onoliko koliko to zaista želimo. Ovaj dan može, i treba, da bude baš onaj dan kada sve drugo manje važno prelazi u drugi plan. Poklonimo voljenoj osobi lepu reč, podsetimo i sebe a i druge šta je to ljubav .

Srećan vam Dan ljubavi. Volite sebe, a i druge. Volite život jer drugi nemate. Neka vam svaki dan, svih 365 dana u godini, bude dan posvećen voljenoj osobi. Dok je sveta i veka biće i ljubavi jer ona, ne zaboravite, pokreće svet.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments