Krajem prošle godine ženski rod, a verovatno i jedan deo muškog, bacile su u očaj tužne vesti da će se uskoro oženiti stari šmeker Džordž Kluni (George Clooney) kao i možda najpoželjniji neženja britanske kraljevske porodice princ Vilijam (Prince William of Wales). Što bi rekla Branka Katić u “Mi nismo anđeli” duboko uzdahnuvši: “Mnogi od njih me nisu sačekali”. Šalu na stranu, bez obzira na poreklo, i Džordž je, kao i Vilijam, sa svojih 50 godina zvanično zatražio ruku svoje izabranice od njenog oca. Moliću lepo, zna se šta je red i protokol. Međutim, Klunijev formalni znak pažnje ukazuje možda na neke manire, ali za Vilijema je to jednostavno prinčevska dužnost, kao i mnoge druge dužnosti koje se za njega podrazumevaju od rođenja. U njegovom životu spontanost je privilegija.

Prince William Kate Middleton Danas, kada postajem princeza

Britanski mediji besomučno pišu o predstojećem kraljevskom venčanju u aprilu ove godine u Londonu i čitava javnost polemiše o hrabrosti prinčeve buduće saputnice s obzirom na istoriju neslavnih kraljevskih brakova od kojih se najtragičnije završio upravo brak prinčeve majke, Dajane. Svesna svih činjenica, Kejt Midlton (Kate Middleton), buduća princeza, a jednog dana i kraljica, odlučna je u nameri da prevaziđe sve prepreke koje mogu stati na put njenoj sreći sa Vilijamom. Mnogi psiholozi koji su i u prošlosti analizirali kraljevske brakove tvrde da se za sada ova mlada, moderna i nezavisna žena dobro drži, ali se plaše da ono što je čeka ne sanja ni u najluđim snovima. Za kraljicu, porodica Midlton očigledno nije dovoljno dobra, pošto je nedavno saopšteno da ona nema nameru da ih upozna pre venčanja, tačnije rečeno je da “ne oseća tu potrebu”. Alo bre baba spusti se na zemlju! Unuk ti se ženi, pa neće ti pasti kruna sa glave ako pokažeš barem neku emociju.

Bilo je i drugih zluradih komentara među članovima kraljevske svite na račun Kejtinih roditelja, pogotovo jer joj je majka svojevremeno bila stjuardesa. Ijao kakva bruka i sramota, pa ona je služila druge ljude! Ne pomaže ni činjenica da su Midltonovi vremenom izgradili svoj biznis i krvavim radom postali veoma bogati. Možda zato što nisu uštogljeni snobovi koji sve gledaju sa visine. Sve to, barem javno, nije uspelo da pokoleba ni Kejt ni njene roditelje u vezi sa njihovim brakom. Tipični osmesi kao sa reklame za pastu za zube neizostavni su na svim fotografijama i čovek bi pomislio da sve ide kao po loju.

S druge strane, za Kejt je budućnost manje – više već određena jer onog trenutka kada stane na ludi kamen čeka je sasvim drugi način života. Njena dužnost će biti da se posveti humanitarnom radu, da prisustvuje svim događajima koji su za kraljevsku porodicu do tančina isplanirani mesecima, a ponekad i godinama unapred, i da se naravno svojski potrudi da rodi sina naslednika kako nalažu tradicija i dužnosti. Od poslednjeg je jedino može spasiti usvajanje novog zakona koji je u pripremi, a nalaže da će i ženska deca konačno polagati ista prava na presto kao i muška. Ukratko, ne gine joj život po pravilima bez mnogo prostora za individualnost i slobodu za koju su se Kejt i Vilijam naizgled izborili, uzevši u obzir da će ona biti prva princeza od 1600. godine koja nema plave krvi, koja je završila fakultet, dizajnirala kolekciju donjeg veša kojim je i zavela princa (spazio ju je na pisti revije donjeg veša) i živela sa njim u vanbračnoj zajednici.

Mnogi ipak polažu nade da će ovaj brak baciti prethodna loša iskustva u zaborav jer Vilijam nikada ne bi dozvolio da se istorija ponovi, ali izazovi se gomilaju i prepreke su neminovne. Advokati insistiraju na dobro promišljenom predbračnom ugovoru, javnost je ogorčena zbog skupog venčanja usred recesije o kojoj se bruji, a zaposleni londonske podzemne železnice i Britiš Ervejza (British Airways) najavili su veliki štrajk na dan venčanja. Američki mediji tvrde i da su Barak i Mišel Obama (Barack & Michelle Obama) žestoko uvređeni jer nisu pozvani na venčanje, a još više ih je zabolelo to što su francuski predsednik i njegova supruga počasni gosti. Priča se da je Mišel, saznavši kobne vesti, ispustila nezapamćeni krik koji je preplavio Belu kuću. Čini se da je ovo venčanje već postalo instrument nekih viših ciljeva i interesa, na šta se hrabra Kejt za sada ne obazire, iako je činjenica da su ulozi ogromni, a odgovornosti i dužnosti opterećujući za svakoga ko nije odrastao niti je odgajan tako da odmerava svaki svoj potez u odnosu na moguće posledice.

Ima li ljubav šanse da opstane pod takvim okolnostima i koliko je moguće ostati svoj vreme će da pokaže. Da li je život buduće britanske princeze i kraljice zaista bajka ili mukotrpan posao koji svakodnevno zahteva različite uloge? Kejt princeza, Kejt dobrotvor, Kejt idol, Kejt nasmejana i kad bi plakala, Kejt ljubavnica, Kejt diplomata, Kejt majka – Kejt superžena. Na kraju krajeva Kejt je sama birala, pa valjda će biti srećna ili će barem tako izgledati. Možda je nekad kao i sve male devojčice poželela da se uda za princa, al’ kako ono kažu: “Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari”.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments