Možda sam luda i svakog drugog dana, ali ako objavim da sam danas luda, to znači da danas drugi imaju problem sa mnom, umesto da, kao i obično, ja imam problem sa njima.

Znači da sam rešila da nastupam iz tog ludila u svakoj situaciji, u svakom razgovoru i svakoj akciji koju danas moram ili hoću da sprovedem.

Znači takođe da uopšte neću da snosim odgovornost za svoje ponašanje, jer sam lepo svakog upozorila. Pa neka vidi kako će.

Znači, sklanjajte mi se s puta, najpametnije vam je.

Ali, ljudi ne slušaju upozorenja. To im je valjda u prirodi. Kad negde lepo piše krupnim slovima ne otvaraj ili ne pritiskaj ovo dugme, oni nekako baš hoće da otvore i pritisnu. Da vide šta će da se desi.

A možda misle da se zezam kad objavim da sam danas luda.

Kao, pa ionako sam uvek luda, šta sad. Možda ne misle da imam pravo da budem luđa. Šta god mislili, to je njihov problem.

Kad objavim ludilo, uopšte me ne zanima da nekog razumem. Neka malo, za promenu, razumeju mene, ako su u stanju.

Ali retko jesu.

crazy woman eating chocolate Danas sam luda

Ako ste sve oko sebe navikli da mogu da se na vas oslone, kad proglasite ludilo, niko vas neće uvažiti. Pustite ih da nauče

Možda ja stvarno nemam pravo na pauzu, pa makar ni iz ludila. Možda ne postoji nikakav razlog koji bi mi dao pravo na nepažnju, sebičnost, bahatost, aroganciju, pa čak i na najobičniju nadrndanost.

Jer kad dam sebi to pravo, svi polude. Ispadnu luđi nego ja. Potpuno se dezorijentišu. Ljute se, nerviraju, traže uobičajeni tretman, vređaju se i drame. Prozivaju za samoživost.

Hmmm… Pa ko je samoživ? Onaj ko objavi da je indisponiran, da nije na raspolaganju i da mu je sve čime raspolaže u tom trenutku potrebno samo za sebe? Ili onaj ko tu objavu uopšte nije u stanju da uvaži?

Zaobiđi me, kaže rupa.

A oni što se ljute što se rupa otvorila tu gde je uvek bila udobna fotelja, ne zaobiđu. I onda upadnu.

Pa, šta mogu.

Možda će me sledeći put shvatiti ozbiljno. I zaobići.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

 

 

Comments