Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Retrospektiva kubanskog filma je projekat čiji je cilj predstavljanje reprezentativnih kubanskih filmova koji za temu imaju kako tranziciju postrevolucionarne Kube, tako i tranziciju Kube nakon pada Berlinskog zida i trajanja specijalnog perioda. U pitanju je izbor filmova koji će na svojevrstan način publici u Beogradu pružiti insajderski uvid u svakodnevni život stanovnika socijalističke Kube, od Kastrove revolucije 1959. godine do danas, te naglasiti potencijal filma kao autentičnog istorijskog izvora.

Obrazovani na estetskim i filozofskim postulatima italijanskog neorealizma, cinéma vérité, te istočnoevropskih filmskih stilova, kubanski sineasti prve od dve spomenute tranzicije su tokom šezdesetih godina dvadesetog veka stvarali filmove koji su na autentičan način preispitivali kubansko društvo u okviru novonastalih postrevolucionarnih tema i sloboda.

Filmovi druge tranzicije su, pak, nastajali usled promena koje je u kubanskom društvu neminovno izazvao pad Berlinskog zida, hladnoratovski epilog, kao i ubrzani proces globalizacije. Stoga se filmovi nastali tokom poslednje decenije 20. i prve decenije 21. veka bave savremenim temama kao što su siromaštvo, sukob između odanosti Kastrovoj revoluciji i svesti o njenoj neminovnoj evoluciji i tokovima dominantne svetske ideologije, kao i univerzalni ljudski problemi.

Ono što povezuje sve odabrane filmove jeste autentičan intelektualni diskurs prilikom suptilnog ispitivanja kubanske stvarnosti, određen višeslojnošću, intertekstualnošću, i analitičkim stavom autora i definisanjem jedne nove paradigme teoretskih kriterijuma u analizi filma. Filmovi su ostvarivali izuzetnu komunikaciju sa publikom širom sveta putem distribucije i učešča na brojnim filmskim festivalima.

Predviđeno je da u toku retrospektive kubanskog filma bude prikazano sedam celovečernjih filmova. Svakoj projekciji će prethoditi kratko uvodno predavanje kojim će se gledaoci upoznati sa istorijsko-političkim kontekstom, te smernicama za tumačenje filma.

Filmovi “Uspomene na nerazvijenost” Tomasa Gutiereza Alea, “Lusija” Humberta Solasa, “Jagode i čokolada” Tomasa Gutiereza Alea, “Život je zvižduk” i “Suite Habana” Fernanda Pereza, kao i film “Tri puta dva” reditelja Estebana Garsie Insaustia, Pavela Girouda i Lestere Hamleta na svojevrstan način pružiće insajderski uvid u svakodnevni život stanovnika socijalističke Kube i naglasiti potencijal filma kao autentičnog istorijskog izvora.

Editors choice