#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Dani kubanskog filma u “Studentskom gradu”

Dani kubanskog filma u “Studentskom gradu”

Retrospektiva kubanskog filma je projekat čiji je cilj predstavljanje reprezentativnih kubanskih filmova koji za temu imaju kako tranziciju postrevolucionarne Kube, tako i tranziciju Kube nakon pada Berlinskog zida i trajanja specijalnog perioda. U pitanju je izbor filmova koji će na svojevrstan način publici u Beogradu pružiti insajderski uvid u svakodnevni život stanovnika socijalističke Kube, od Kastrove revolucije 1959. godine do danas, te naglasiti potencijal filma kao autentičnog istorijskog izvora.

Obrazovani na estetskim i filozofskim postulatima italijanskog neorealizma, cinéma vérité, te istočnoevropskih filmskih stilova, kubanski sineasti prve od dve spomenute tranzicije su tokom šezdesetih godina dvadesetog veka stvarali filmove koji su na autentičan način preispitivali kubansko društvo u okviru novonastalih postrevolucionarnih tema i sloboda.

Filmovi druge tranzicije su, pak, nastajali usled promena koje je u kubanskom društvu neminovno izazvao pad Berlinskog zida, hladnoratovski epilog, kao i ubrzani proces globalizacije. Stoga se filmovi nastali tokom poslednje decenije 20. i prve decenije 21. veka bave savremenim temama kao što su siromaštvo, sukob između odanosti Kastrovoj revoluciji i svesti o njenoj neminovnoj evoluciji i tokovima dominantne svetske ideologije, kao i univerzalni ljudski problemi.

Ono što povezuje sve odabrane filmove jeste autentičan intelektualni diskurs prilikom suptilnog ispitivanja kubanske stvarnosti, određen višeslojnošću, intertekstualnošću, i analitičkim stavom autora i definisanjem jedne nove paradigme teoretskih kriterijuma u analizi filma. Filmovi su ostvarivali izuzetnu komunikaciju sa publikom širom sveta putem distribucije i učešča na brojnim filmskim festivalima.

Predviđeno je da u toku retrospektive kubanskog filma bude prikazano sedam celovečernjih filmova. Svakoj projekciji će prethoditi kratko uvodno predavanje kojim će se gledaoci upoznati sa istorijsko-političkim kontekstom, te smernicama za tumačenje filma.

Filmovi “Uspomene na nerazvijenost” Tomasa Gutiereza Alea, “Lusija” Humberta Solasa, “Jagode i čokolada” Tomasa Gutiereza Alea, “Život je zvižduk” i “Suite Habana” Fernanda Pereza, kao i film “Tri puta dva” reditelja Estebana Garsie Insaustia, Pavela Girouda i Lestere Hamleta na svojevrstan način pružiće insajderski uvid u svakodnevni život stanovnika socijalističke Kube i naglasiti potencijal filma kao autentičnog istorijskog izvora.

Editors choice