Dečko najbolje prijateljice može biti tip koga ćeš prosto obožavati, ili neko koga ćeš duboko ceniti, jer tvojoj prijateljici pruža sve ono što su joj prethodni momci uskraćivali. Ali, može biti i kamen spoticanja u vašem odnosu, jer jednostavno ne možeš da ga smisliš.

Naravno da želiš da vidiš svoju prijateljicu srećnu i zadovoljnu i da joj želiš sve najbolje – ali, možda ona bolje zna šta je najbolje za nju. I čak i kada ste vrlo bliske, može se desiti da te njen dečko nervira i da nikako ne možeš da shvatiš i opravdaš njen izbor. On nije neko koga bi odabrala za nju. Ili prosto nije neko koga bi odabrala za sebe?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Razlozi zbog kojih ti je dečko najbolje prijateljice odbojan i neprihvatljiv mogu biti opravdani, ali mogu biti i sasvim subjektivni. Činjenica je da je to neprijatna situacija – zajedničko druženje je nategnuto, kada ti uspe da se ponašaš pristojno, to te košta živaca i energije, a i kad se nađete same, nervira te što toliko priča o njemu. Može delovati kao da postoje samo dva rešenja – ili će ona raskinuti sa dečkom, ili ćete vas dve prestati da se družite. Ali verovatno postoji način da izbegnete krajnosti i pronađete zlatnu sredinu – zarad vašeg prijateljstva.

Najbolje što možeš da uradiš jeste da ispitaš razloge za odbojnost koju osećaš i shvatiš zašto ti dečko najbolje prijateljice toliko smeta. Moda možeš prevazići ta osećanja ili možda treba da postaviš granice. Ali, ako je tvoja najbolja prijateljica zaljubljena, verovatno ćeš morati to da prihvatiš (osim u izuzetnim slučajevima).

Razlozi zbog kojih ti je dečko najbolje prijateljice nepodnošljiv

Šta te toliko trigeruje? Čak i ako imaš ozbiljne primedbe na njegovu ličnost, to možda nije važno – odnosno, tvojoj prijateljici nije važno, pa ćeš i ti morati da pređeš preko toga. Možda smatraš da je dosadan, uskogrud, da je na suprotnoj strani od šarmantnog, suviše krutih shvatanja i bez smisla za humor. Ok, to je možda istina. Ali, on sigurno ima neke bitne pozitivne osobine, koje su tvojoj prijateljici mnogo važnije od sjajne ličnosti i vrcavog duha.

Možda te podseća na nastavnika iz osnovne škole kog si mrzela, ili na nekog drugog o kome imaš najgore mišljenje i to te zaslepljuje, pa ne primećuješ njegove pozitivne osobine. Možda je dečko najbolje prijateljice nespretan u društvu, ćutljiv, mlak, ili naporan i voli da bude u centru pažnje, ali možda je sa njom med i mleko i pruža joj sigurnost, ljubav i poštovanje. U svim tim slučajevima, tvoj subjektivni doživljaj se ne računa i tvoja merila ne važe – jedino je važno da je tvoja prijateljica zadovoljna i srećna.

Međutim, ako je tvoj problem sa njenim dečkom drugačiji, ako pormećuješ da je on neprijatan i neosetljiv, da je loše tretira, da je arogantan i agresivan u komunikaciji, stvari stoje drugačije. Ako si zabrinuta za svoju prijateljicu, jer je njen dečko narcis ili psihopata, imaš razloge za zabrinutost. Tada treba da razgovaraš sa prijateljicom i pomogneš joj da preispita to što vidi u njemu i shvati zašto toleriše njegovo ponašanje. To joj može pomoći da razmisli i da postavi granice, ili da bude opreznija – ali može je navesti da se naljuti i da te optuži da si ljubomorna, jer ti nemaš nikog, a ona najzad ima nekog.

U svakom slučaju, stvari mogu postati vrlo nezgodne među vama, a dečko najbolje prijateljica može stvoriti ozbiljan razdor u vašim odnosima. Prijateljica možda neće hteti da čuje tvoju zabrinutost, ali i to je nešto što treba da poštuješ. Ako je tvoja prijateljica otvorena za razgovor, važno je da podeliš svoja osećanja i da je čuješ, umesto da je kriviš ili pokušavaš da utičeš na njen izbor.

Pročitajte i ovo: Da li je vaš novi momak, kog mama i prijateljica mrze – zaista toksičan?

Šta da radiš ako želiš da sačuvaš prijateljstvo

Sledeće pitanje koje treba da sebi postaviš, jeste koliko si voljna da ideš dalje u ovoj situaciji – ako ceniš prijateljstvo i želiš da ga sačuvaš, bez obzira na dečka svoje prijateljice, onda je najbolje da pokušaš da pronađeš nešto pozitivno kod njega.

Ako te dečko najbolje prijateljice nervira jer smatraš da je nezanimljiv i naporan (a ne zato što sumnjaš da možda maltretira tvoju prijateljicu), možda odlučiš da vredi pokušati da ga prihvatiš i navikneš se na njega.

Uloži vreme i energiju da stvarno upoznaš tog dečka, umesto da ostaješ na površini, prevrćući očima što on njače kad se smeje, ili priča kao da žvaće žvaku. Većina onog što ti smeta, izgubiće svoju iritantnu moć, kad zaista počneš da slušaš i razumeš drugu osobu – što bolje nekog poznaješ, lakše je naći saosećanje i razumevanje i izgraditi poštovanje.

Dečko najbolje prijateljice može biti tvoj prijatelj – možda na nivou kolegijalnosti koji negujete na poslu, ili korektnih komšijskih odnosa, ali to je sasvim dovoljno da ne pokvariš odnose sa prijateljicom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Šta ako nema načina da ti dečko najbolje prijateljice ne bude neprijatan

Ponekad nekog jednostavno ne voliš i gotovo. Nešto u njemu ti jednostavno smeta i koliko god da razmišljaš i preispituješ se, ne nalaziš kod sebe prikrivene psihološke uzroke. Ako nisi zabrinuta zbog toksične veze svoje prijateljice, ali ipak ne uspevaš da se povežeš sa njenim dečkom i da razviješ simpatiju, to i dalje ne znači da moraš da se odrekneš prijateljstva.

Za postavljanje prijateljstva na održiv nivo, uprkos kamenu spoticanja, potrebno je mnogo iskrenosti, čvrstih granica i zdrave komunikacije između tebe i prijateljice, kako biste uspele da se snađete u ovoj situaciji. To znači da morate doći do onog mesta povezanosti na kome obe birate da prihvatite situaciju takvu kakva je, radije nego da ostanete jedna bez druge. Ti biraš da ti bude neprijatno zbog njenog dečka, umesto da napustiš prijateljstvo, a ona bira da bude tužna i frustrirana zbog toga što se vas dvoje ne slažete, umesto da između vas dvoje.

Možete da se dogovorite oko vremena koje ćete provoditi zajedno bez njenog dečka – i uopšte, bez drugih osoba, ili se možete udružiti u aktivnostima u kojima njen dečko svakako ne bi ni želeo da učestvuje. Prijateljica ti se može pridružiti u sportskoj šetnji, možete zajedno pohađati neki kurs (ples ili kreativna radionica), kako bi imale više kvalitetnog zajedničkog vremena, bez osećaja da prijateljica zanemaruje svog dečka zbog druženja sa tobom.

Trenuci okupljanja prilikom proslava mogu biti izazovni – kada zoveš prijatelje na rođendan, normalno je da ćeš pozvati i njihove partnere, bili ti oni simpatični ili ne. Ali veće društvo je dobra tampon zona koja će ublažiti nategnute odnose između tebe i dečka najbolje prijateljice, jer je fokus na drugim stvarima i energija je drugačija. Tvoje prijateljstvo vredi napora koji ulažeš i tvoja prijateljica to sigurno ceni. Na kraju, taj dečko će možda postati njen suprug i otac njene dece i neophodno je da ostvariš pristojan nivo prihvatanja i uvažavanja.

Pročitajte i ovo: Momenti u kojima je bolje da veruješ prijateljicama nego sebi

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments