Imam divne ukrase za jelku, čarobne. Kolekcionarska strast prema ukrasima rezultirala je godinama sakupljanom zbirkom plavih, srebrnih i ljubičastih ukrasa, koji izgledaju kao delo maštovitih dizjanera nakita – ništa jeleni, šišarke i Deda mrazići, ništa crveno i zlatno, samo sofisticirani komadi popud ledenica, prozračnih kugli od žice i onih brušenih perli nalik na dragulje, srebrnih kugli i raznih čipkastih i zveckavih visećih oblika, poput delova nekog raskošnog, starinskog kristalnog lustera. I jedan set srebrnih ukrasa u obliku muzičkih instrumenata, set kristalnih zvezdica, srebrnih zvončića i šljokičastih ljubičastih srca. Imam i nekoliko divnih pahuljica, ukrasa nalik na grozdove i kilometre perli i srme u tri boje moje jelke. I tako se kombinacije ovih boja smenjuju svake godine, a ako imam sreće, dodam po neki novi ukras. Ovo je već treća godina da nisam nabavila ni jedan nov, jer nisam naišla na neki koji bi bio dostojan moje kolekcije.

jelka 1 Dedamrazovske moći i vaspitna magija jelke

I nikada nisam kitila jelku zbog dece, nego iz najsebičnijih razloga. To je nešto najlepše što umem da napravim i to je moja novogodišnja čarolija. Deci sam kupovala poklone – meni jelka, njima pokloni i to je bilo sasvim fer i uravnoteženo. Godinama su to bile aktuelne barbike (kakvu samo zbirku imamo – od Rapanzel, preko sirene, do leptirice) i najveći lego-kompleti (neke čuvamo u delovima, a neke sastavljene) i birala sam ih, osećajući se kao Deda Mraz. Ispunjavala sam im želje i znala sam tačno šta žele, čak i kad to oni sami nisu znali – pripremala sam te poklone predano i strastveno, starajući se da se oni stvore pod jelkom i da budu iznenađenje, iako su bili priželjkivani i očekivani, održavajući novogodišnju magiju u svim onim godinama odrastanja, kada je bilo tako lako ispuniti dečije želje.

Potpuno sam bila svesna svoje dedamrazovske moći i uživala sam u njoj za sve pare – džak zlata su sigurno teški svi ti pokloni, ali svaki grumenčić se isplatio, jer je ugrađen u naše unutrašnjo bogatstvo. Moja mala porodica, moja deca i ja, poznajemo čaroliju i umemo da je stvorimo. Ta jelka je izgradila njihovu esetiku, njihov ukus i onu suptilnu sposobnost da razlikuju magično-svetlucavo od kičasto-šljaštećeg. U poslednjih nekoliko godina, jelka je postala naš brend – teška srca sam se odlučivala da je raskitim tamo negde na proleće, da bih opet imala zadovoljstvo da je ukrašavam krajem godine.

Comments