Ako patiš od depersije i teskobe i već neko vreme živiš vodeći borbu za dnevnu funkcionalnost, ne treba da se odričeš nekih aspekata te funkcionalnosti – kao što je upoznavanje novih ljudi, zabavljanje, emotivno povezivanje. Ti verovatno mnogo više znaš o sebi (naročito o svojoj slabosti i preosetljivosti) nego mnogi drugi koji nemaju te probeleme, pa shvati kao svoju prednost to što znaš da si nesigurna, što se plašiš da ne ostaviš loš utisak, što znaš koliko ti je teško da nekome pokloniš poverenje i da ostvariš bliskost.

Ti nisi bolesna i nepoželjna, nego osoba koja ima problem i koja se sa njim bori. Svi imaju neke probleme, a ti si u prednosti nad onima koji ih imaju, a nisu ih svesni i ništa ne preduzimaju. Iskoristi svoje bolje trenutke (a imaš ih) i zabavljaj se kao i svaka druga osoba, jer imaš pravo na to.

Proceni svoje stanje

Ponekad su simptomi izraženiji, ponekad se osećaš sasvim dobro – proceni u kakvom si stanju. Ukoliko su tvoji simtomi takvi da možeš da funkcionišeš, tvoje stanje nije prepreka koju ne možeš da prevaziđeš, kako prilikom svakodnevnih aktivnosti, tako i pri dejtingu. Ako se osećaš sve gore, što se više bliži vreme sastanka, to je zbog treme i očekivanja. Svi osećaju nervozu pred sastanak, a teskoba tome daje dodatnu težinu – dakle, ne prepuštaj se panici ili tuposti (osećanju da ti nije ni do čega) i napravi taj napor.

Šta želiš od sastanka

Dejting je rizikovanje – upoznavanje, predstavljanje sebe, nastojanje da shvatimo kakva je druga osoba, da je „skeniramo“, osetimo i razumemo, da razaznamo da li sa njom možemo da imamo nekakav spoj (a to isto radi i druga osoba). Dakle, imamo dve nervozne osobe, koje nastoje da ostave dobar utisak i da istovremeno „pročitaju“ drugu osobu.

Tvoji senzori su osetljiviji i ti si ranjivija od drugih, zato budi načisto sa tim da li tražiš partnera, nekog pored koga ćeš moći da se osećaš opušteno i ko će te prihvatiti takvu kakva si, ili samo želiš da se zabavljaš, da osnažiš svoje žensko samopouzdanje, da osetiš da si nekome privlačna i poželjna, možda da doživiš avanturu – i to je sve u redu, samo treba da znaš šta je ono što želiš.

Dogovori se za sastanak na mestu koje će ti prijati

Ako znaš da ćeš se osećati izloženo i neprijatno u restoranu na večeri, ili da ćeš biti uplašena ako budete na nekom izolovanom mestu (ili kod njega), iniciraj ono što znaš da će ti prijati i opustiti te. Šetnja pored reke, klupa pored fontane, bioskop, dnevni izlazak, kafa u kafeu koji inače posećuješ i gde se osećaš prijatno… Okruženje u kome se osećaš sigurno i opušteno, mnogo će ti značiti.

Comments