Na Nedelji mode u Londonu, pored fascinantnog prvog reda (u kom je da, bilo i Njeno Kraljevsko Visočanstvno kraljica Elizabeta II), neverovatnih kolekcija i upečatljivih komada, i naravno očekivano genijalnog street stylea prisutnih, ono što je najviše privuklo pažnju je to da su na ovaj ili onaj način emocije bile u prvom planu i te koje su vodile dizajnere kroz kreiranje svojih kolekcija. Tako, iz revije u reviju smenjivalo se osećanje, ili poruka koju je dizajner želeo da prenese prisutnima, i celokupna nedelja je bila pored modnih inovacija podsetnik na sve one vrednosti i emocije koje treba da negujemo u sebi i drugima.

Kao reakcija i pobijanje stvarnosti koja je sve više zbunjujuća, brza i surova, dizajneri su transformisali svoja osećanja da stvore dirljive i promućurne kolekcije kroz koje se raspravlja sve od seksa do anksioznosti, od konzumerizma do praktičnosti.

Zaokružujemo i dekodiramo sve vibracije i frekvencije sa LFW.

Seksualnost & Christopher Kane

Od svoje prve kolekcije subverzivnih bandage haljina, Christopher Kane je imao naklonjenost i osećaj za malo nastranosti. Njegova jesenja kolekcija je tu sklonost odvela do ekstrema, printajući ilustracije iz originalnih izdanja The Joy of Sex i More Joy of Sex na haljine sa paperjem, Samo bi Kane mogao da se izvuče sa ovakvom otvorenošću i direktnošću, a isto tako bi samo on i mogao da upari najsenzualnije materijale i komade, sa najčudnijim cipelama koje smo ikada videli.

Anksionznost, eskapizam & Ashley Williams

Londonska kul devojka Ashley Williams predstavila je svoju kolekciju na bini sa scenografijom inspirisanom Stounhedžom. To je bio krajnje neobičan izbor za nekoga ko je tako ukorenjen u urbanoj londonskoj sceni kao ona, ali kao što njeno saopštenje pojasnilo,  sve je bilo u cilju “oslobađanja od tehnologije i …. istraživanje UK i njenih monolitskih čuda.” Između dukseva, jakni od vune i krznenih sandala reč “anksioznost” kao da je odzvanjla. Stešnjena između kamenja, zaglavljena između budućnosti i prošlosti revija je odjekivala snažnim nemirom. Poruka? Nekada eskapističke fantazije služe samo da hajlajtuju ono što propuštamo na Instagramu.

Comments