Otkrivamo: Kako da se UVEK osećaš kao boginja?

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

#BFFOREO: 5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta (Pobednički ADVERTORIJAL)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

1/3

Svako ko je iole upoznat sa modom upoznat je i sa svim onim modnim terminima na koje neprestano nailazimo na sve strane. U stvari, poznavanje je prilično klimavo odabrana reč jer nije retkost da koristimo termine za koje zapravo nismo baš u potpunosti sigurni šta znače. Masovna upotreba modnih termina čini da nam oni jesu poznati ali ne i da sasvim sigurno znamo njihovo precizno značenje i poreklo. Da li znaš šta haute couture, bias cut, ili appliqué znače? Ako si odgovorila “ne”na bilo koje od ovih reči, sasvim sigurno nisi usamljena u tome. Možda nikada nisi ni čula za te reči, možda jesi ali ih površno razumeš, a možda i u potpunosti. Ipak, čak iako nisi modni dizajner, urednik, novinar, ili zaljubljenik u modu koji od a do š poznaje modni rečnik, možeš tečno da govoriš jezik mode.

Appliqué

Dekorativni dizajn napravljen ili u kombinaciji dve tkanine ili vezom na tkanini. Savršen način da dizajner unese “artsy” momenat u svoje komade. Posebno se koristi na komadima visoke mode, ali sve češće ga viđamo i na street style komadima, posebno na jaknama i farmerkama, izvezeno cveće. Tu smo. Klasičan appliqué. Ako još uvek nisi u potpunosti sigurna šta znači zamisli predivnu Valentino haljinu sa delikatnom čipkom prišivenom na svilenkastu tkaninu. Ili raskošne Dolce&Gabbana komada. Da sve to je appliqué!

Ready-to-wear

Od francuskog izraza “prêt-à-porter” ovo je odeća koja je napravljena kao što sama reč kaže da bude nošena odmah, nije ekskluzivno napravljena ni po porudžbini ni kao deo ekskluzivne kolekcije. Prave je svi od velikih modnih brendova kao Dior, Versace, Prada (od kojih neki takođe imaju odvoje haute couture kolekcije) do savremenih brendova kao što su Zara, Mango itd.

Jouy print

Bela ili neka od nijansi bele kao pozadina na kojoj se ponavlja patern, koji prikazuje neku detaljnu scenu. Ovo su usvojili mnogi dizajneri i počeli da primenjuju u svojim komadima.

Boxy cut

Oblikovano kvadratno sa minimalno krojenja. Najčešće se vidi na jaknama, i sakoima, a najznačajnija prednost ovakvog sečenja, i razlog zašto su u poslednje vreme posebno popularni je to što svakom komadu daju androgeni element budući da siluete ostaju u potpunosti nedefinisane.

Apricot heaven 🍑✨ via @cupro_

A post shared by @ tonalhues on

Editors choice