Da trendova za proleće/leto 2019 ima pregršt, to već znamo međutim, ono o čemu treba popričati je šta je to što ćemo stvarno i nositi? Realni da budemo super su svilene papuče sa malom štiklom, kao praktične, sve je na mestu, ali kad tričiš po gradu nema tu baš puno praktičnosti, budimo iskreni. Stoga, hajde malo da popričamo o onim trenedovima koji će zaista uticati na naš garderober. Pravo dekodiranje onoga što je bilo na pistama i što će zapaliti planetu u pravom nosivom smislu. Šta ćemo zaista želeti da kupimo, koje stare komade ćemo ponovo iskopati i reciklirati, koje nove, koje stare stajling trikove koristiti i tako redom.

Međutim, pre toga, da se podsetimo u kom pravcu uopšte razmišljamo, šta je obeležilo predstavljanje sezone koja sledi. Za početak, dosta priče o feminizmu i jednakosti, u čemu su i manji i veći brendovi jednako angažovano učestvovali i koristili svoje platforme da pokrenu i ugoste panel diskusije i debate, promovišu raznolikost i što je najvažnije od svega naprave i predstave odeću u kojoj će se žene osećati moćno, hrabro i samouvereno. Kad se sve sabere i oduzme, to je prva stvar koju bih rekla, da je ultimativni trend, trend broj jedan, od sada a nadam se da će tako i ostati, generalna tema žene, ženstvenosti, udobnosti u sopstvenoj koži i odeća koja to prati i pojedinku čini da se oseća hrabrom i samouverenom. Kada su sami komadi u pitanju, ovaj sveukupni trend podrazumeva sve u čemu se osećamo prijatno: malo duže suknje, udobni krojevi, padajući, fluidni oblici i moglo se naći sve. Od tihih jednostavnih lookova preko elegantnih do raskošnih bombatičnih silueta. Jer žena znači biti to sve, i ženstveno je ono što svako za sebe može da definiše i osvesti. Mode što se tiče, šta god da poželiš, tu je!

Izvan toga, situacija stoji ovako.

Retro odmor

Lokalni etno printovi, zanatski izrađeni komadi, kič haljine, vibrantne boje i velike naočare (jes, mikro izumiru polako), jednom rečju sve što bi možda podsećalo na vruće, hipi leto 60-ih. E tako. “Kosa” pojačana na maksimum. Sve što podseća na fabulozno toplo leto, moda ove sezone voli. Još jedan pogleda unazad, jednim okom na 60-e drugim na 80-e. Ozbiljniji analitičari mode kažu da taj porast i boom nostalgije dolazi iz sasvim logičnog izvora. U vreme družtveno ekonomskih kriza, uvek se okrećemo unazad i gledamo i pomalo patimo za lepšim vremenima.

Comments