Joko Ono će večno ostati poznata kao supruga Džona Lenona, čijem uticaju na njega mnogi pripisuju raspad čuvenih Bitlsa – ali ona nikada nije prestala da se dokazuje kao konceptualna umetnica, što je bila i pre nego što je srela Lenona. Zapravo, upoznali su se na jednoj izložbi, gde je Džon bezobrazno zagrizao jabuku, koja je bila deo njene instalacije.

Sada, Joko Ono zaokružuje svoje životno delo izložbom izložbom Sky Pieces koja će biti postavljena do početka oktobra u galeriji Downing koledža u Kembridžu (The Heong Gallery).

Izložba sadrži više od 90 ranih, skorašnjih i novih radova, a osim postavki i instalacija, predviđeni su i interaktivni momenti, koji će uticati na neke delove postavke. Centralni deo je nova konfiguracija Sky TV-a (1966/2019) u kojoj će kamera snimati nebo, prenoseći pogled u realnom vremenu, kroz mrežu od 25 TV monitora postavljenih u galeriji.

Joko Ono je oduvek fascinirana nebom, i njena inspiracija za “Deliće neba” dolazi iz te ljubavi i fascinacije.
Među radovima je i jedan u kome posetioci mogu da vrište na nebo u “Glasovnom komadu za sopran” (1961/2019), a komadi neba se mogu kupiti u vidu kapsula – ispunjenih svežim vazduhom.

Tu je i “Drvo želja” na koje posetioci mogu da okače svoju želju, u nadi da će je golubovi odneti u nebo.

Comments