U jesen 1934. godine, kompanija je predstavila “Lady Levi’s®” – prvi svetski džins napravljen isključivo za žene. Linija je razvijena za dame sa zapada koje su nosile muške Levi’s farmerke na rančevima – ultimativnim destinacijama tog vremena. Od tada ovaj tradicionalno muški odevni predmet je postao modni komad namenjen damama koji se stalno razvija. Ženski plakari od tog momenta nikada više nisu bili isti.
Ali Kako je sve počelo?

Istorija ženskog LEVI’S-a

Kada je Levi Strauss & Co. stvorio prve farmerke 1873., šivene su s ciljem da ih nose zaposleni muškarci. Poznato je da su mlade devojke tog vremena nosile plastronom kombinezone momaka, a neke žene koje su radile na rančevima tzv. Divljeg zapada nosili su muške “strukirane kombinezone (stari naziv za farmerke). Međutim, 1918. kompanija je odlučila da svoje delovanje proširi i na segment ženske odeće, shvatajući da žene igraju sve značajniju ulogu u društvu, posebno na američkom zapadu. Tako je Levi Strauss & Co. stvorio “Freedom Alls”, komad odeće iz jednom dela za žene savršen za “rad ili rekreaciju”. Samo ime otkriva – reč “Sloboda” je korišćena jer se Amerika upravo uključila u Prvi svetski rat, te su mnogi proizvodi za lične potrebe i domaćinstvo dobili ovu vrstu patriotskog imena. Reč se takođe odnosila na slobodu kretanja koju je ovaj odevni komad pružao osobi koja ga je nosila.

1918 1 1 Denim džins za žene: Od divljeg zapada, do modnih pisti

To je značajno jer je reklama za „Freedoom-alls“ prikazivala žene kako u kućnim poslovima tako i u slobodnim aktivnostima poput gimnastike ili planinarenja. To pokazuje da je čak i tada Levi’s® dame smatrao vrednim kupcima, i stvorio odeću koja je oslobađala, umesto da ih ograničava – u direktnoj suprotnosti sa većinom druge ženske odeće tog perioda.
Godine 1922. Levi Strauss & Co je svom programu dodao pantalone za planinarenje ili “togu”. U pitanju su velikodušno skraćene pantalone koje se sužavaju u kolenima dizajnirane da se nose sa čizmama. Jednostavan top i šešir upotpunjivali su ansambl (oba sa etiketom Levi Strauss & Co). Ovaj komad je namerno usmeren ka ženama koje dosta vremena provode na otvorenom.

Do 1930-ih sve više žena je nosilo iste Levi’s® farmerke kao i njihovi muževi, sinovi i braća. Ali Levi Strauss & Co je takođe znao da žene žele da izgledaju moderno u teksasu i tako su 1934. stvorili Lady Levi’s®, tradicionalni button fly blue jean za žene napravljen od denima manje težine koji je pratio žensku figuru. Porubi su kod ženskih farmerki bili u žutoj ili roze boji, dok je crveni ređe korišćen. Ovo je predstavljalo revoluciju koju je Vogue Magazine prikazao kroz ilustraciju dve veoma moderne dame odevene u ženski Levi’s® ( izdanje od 15. maja 1935. letnje putničko izdanje) .

Tokom 1950-ih, Levi’s stvorio niz novih proizvoda za celu porodicu. Casual linija, posebno se dopala ženama, a Levi’s® archive katalog iz 1955. pokazuje širok spektar artikala kreiranih za žene i devojke. Zanimljivo je da je ženski Levi’s® ove dekade imao rajsfešlus, umesto dugmadi. Ljudi na istočnoj obali nenaviknuti na žene koje nose funkcionalnu radnu odeću poput farmerki smatrali su da ovakav jeans nije nimalo damski, pa su umesto toga koristili rajsferšlus.

1952 Marilyn Denim džins za žene: Od divljeg zapada, do modnih pisti

Do 1960-ih, usred burne kulturne revolucije, teksas je postao obavezan komad u ženskim plakarima. Levi’s® uvodi tanak materijal koji je preteča skinny jeans-a, rastegljivog denima danas veoma popularnog kod tinejdžerki.

Godine 1981, Levi Strauss & Co. Predstavlja prvi Levi’s® 501®Jeans dizajniran za žene. Farmerke kroja prilagođenog ženama su na američkom tržištu predstavljene kroz televizijsku kampanju koju su činili kadrovi iz filma Džejms Dina “Div”. Dve godine kasnije pojavile su stone-wash ženske farmerke.

1980s Madonna Denim džins za žene: Od divljeg zapada, do modnih pisti

Godine 2000, Time Magazine je 501®jeans proglasio “Modnim komadom XX veka”, pobedivši mini suknju i malu crnu haljinu.
Deceniju kasnije, debitovao je Curve ID model Levi’s-a, revolucionarna nova linija custom fit farmerki napravljena da odgovara ženskim oblinama. Levi’s® Curve ID koristi jedinstven, prilagođeni fit sistem koji se fokusira na oblik i proporcije žene, a ne njenu veličinu. Dizajneri su proučavali tela i skenirali više od 60.000 žena kako bi razvili prilagođene krojeve zasnovane na razlici između mera u kukovima i sedalnog dela – što je veća razlika, više zaobljeno telo – i obuhvataju: Slight Curve – dizajniran da proslavi ravnu figuru; Demi Curve – dizajniran tako da se prilagodi svakoj proporciji; Bold Curve – dizajniran u čast većih oblina.

Beyonce 5011 Denim džins za žene: Od divljeg zapada, do modnih pisti

Danas, brend koji je izmislio ženske farmerke i postavio novi standard krojem Curve ID 2010, ponovo pomaže ženama ponudivši savršene farmerke, lansiraju i Levi’s® REVEL.

Levi’s Revel ™ koristi ekskluzivnu tečnu tehnologiju za oblikovanje, koja je uz inovativne tehnike dizajna kroz sito štampu ubrizgavana u materijal. Liquid shaping tehnologija kontroliše istezanje tkanine a u strateškim oblastima grli figuru dajući joj lepu siluetu.

revel levis Denim džins za žene: Od divljeg zapada, do modnih pisti

Teksas za Levi’s Revel ™ je pažljivo odabran, razvijen i testiran i daje četvorosmerno istezanje koje savršeno poboljšava oblik ženske figure i prati je. Super-mek osećaj pod rukom, superiorno zadržavanje memorije pomažu farmerkama da zadržate svoj oblik. Oslanjajući se na revoulucionarni Levi’s® Curve ID fit sistem, Levi’s® Revel ™ nudi specifične krojeve i dizajnerske detalje za poboljšanje ženske figure. Dostupan u Slight, Demi i Bold kroju, Levi’s® Revel ™ daje ženama prilagođeni kroj eliminišući manje ili veće nedostatke siluete.

Levis Revel 1 Denim džins za žene: Od divljeg zapada, do modnih pisti
Comments