Pesme koje sam izdvojila ovde, nisu konvencionalne ljubavne pesme, možda su čak i nepoznate većini, ali s vremena na vreme lepo je otkriti nešto drugačije! Ljubavne pesme ne moraju biti klasične balade – bilo koja pesma koja vam dotakne srce može biti romantična.

“Je t´aime… moi non plus” – Serž Gensbur

Iako je objavljena verovatno mnogo pre nego što je većina naših čitalaca rođena, ova ozloglašena balada iz šezdesetih, još nije izgubila svoje čari! Pesma govori više o požudi nego o ljubavi, ali to dvoje se nekako uvek prepliću… Verzija koju je Gensbur (Serge Gainsbourg) snimio sa Džejn Birkin (Jane Birkin) poznatija je, ali meni lično je draža verzija sa Brižit Bardo (Brigitte Bardot), jednom od najlepših žena sveta, ikada.

“Love to Love You Baby” – Dona Samer

Ova pesma američke pevačice Done Samer (Donna Summer), jedna je od prvih hitova disko muzike i definitivno primer pesama ljubavnog žanra koje više naginju ka požudnoj strani. Ali, bilo kako, jasno je da u pesmi ona iskreno, duboko i strasno voli svog muškarca svakim delom svoga bića. Fantastično opisano osećanje ljubavi žene.

“Wicked Game” – Kris Ajzak

Sigurno da niko ne može biti ravnodušan prema pesmi “Wicked Game”. To je verovatno jedna od najmoćnijih pesama za zaljubljene, ikada snimljena. Možda ste imali prilike da je čujete u filmu “Divlji u srcu” (Wild at Heart) sa Nikolasom Kejdžom (Nicolas Cage) i Laurom Dern (Laura Dern).

“Mockingbirds” – Grant Lee Buffalo

Ovo verovatno nije mnogo poznata pesma, ali zaslužuje da bude na vašoj plejlisti. Istinski je lepa i obojena osećajem čežnje za nekim posebnim i dragim. Probajte nešto novo i upoznajte ovu divnu pesmu.

“Friends and Lovers” – Bernard Batler

“Friends and Lovers” možda nije uobičajena, prosečna ljubavna pesma, ali zašto biti prosečan? Lično, ne mogu zamisliti bolji način da definišem dobru vezu – prijatelji i ljubavnici u isto vreme.

“Take Me with You When You Go” – The Jayhawks

Još jedna pesma koja se vrti već dvadeset godina, ali dobra stvar nikad ne zastareva, zar ne? Ovo je jedna od onih pesama koje čine da žudite za tim senzacionalnim osećajem kada znate da ste voljeni – slušajte je i možda ćete i biti!

“Porpoise Song” –The Monkees

Grupa Monkees je 1968. godine snimila film naziva “Head”. Vrlo je bizaran i nadrealan, a na soundtracku se našla i ova bolno privlačna verzija pesme Kerol King (Carole King) – slušanje ove numere čini da osećate kako postoji nešto divno što ne možete da dosegnete.

“Hallelujah” – Džef Bakli

Tragična smrt Džefa Baklija (Jeff Buckley) u njegovoj 30. godini, bila je zaista tužan gubitak za muziku. Njegova verzija pesme “Hallelujah” je jedna od boljih koje sam čula – kako da se NE zaljubite slušajući ovu prelepu pesmu ispevanu jednim tako divnim glasom?

“Good Old Fashioned Lover Boy” – Queen

Da li je ovo ono što svi u stvari želimo – staromodnog romantičara? Ne znam, ali je sigurno divno biti voljen na ovaj način! Ovaj klasik grupe Queen zaslužuje da se nađe među najromantičnijim pesmama.

“Volverte a Ver” – Huanes

Romantične note dolaze na raznim jezicima, a ako razumete španski jezik, onda ćete uživati u ovoj pesmi kolumbijskog pevača Huanesa (Juanes).


Maja Vuković je definicija rastresenosti. Prečesto ozbiljna, nedovoljno luckasta. Prihvata promene, ali ih prezire. Idealista. Ne stiže da dovrši započetu misao, jer je već naredna demantuje. Voli pravila, šablone, koncepte. Manire. Čokoladne torte. I svako novo jutro.

Comments