Albert Anštajn (Albert Einstein) je rekao da će čovek sve mnogo bolje razumeti ako se duboko zagleda u prirodu. Upravo u tome je čar ovih svetskih destinacija kroz koje možete bolje upoznati ne samo tajne prirode, već i sebe samog. Ovo su mesta gde se realnost prepliće sa imaginacijom, gde priroda otkriva svoje najmističnije predele.

Sokotra

Ostrvo Sokotra neguje način života koji se jedva promenio od srednjeg veka. Pruža fascinantni prizor na floru i faunu Arabije. Veruje se čak da su neke biljke i životinje drevne relikvije. Centar ove civilizacije koja predstavlja jedno od najranije naseljenih područja je Jemen. Tamo gde se prepliću motivi najrazličitijih istorijskih i kulturnih motiva, tamo počinje ovo putovanje.

Slika 11 Deset magičnih destinacija

Šetnja ovim predelima odvodi u bajku iz “Hiljadu jedne noći”

Tunel ljubavi

Idealna destinacija za sve zaljubljene! Tunel ljubavi se nalazi u Ukrajini, u blizini sela Kleven. Nekada najobičnija železnička pruga, danas jedno od najromantičnijih mesta na svetu. Često prolaženje voza stvorilo je gustu mrežu zelenih grana. Ni leti ni zimi ne gubi lepotu i romantičnost. Posetite ljubavno gnezdo Ukrajine, mesto gde ljubavni snovi postaju stvarnost.

Slika 21 Deset magičnih destinacija

Veruje se da će se zaljubljenom paru koji prođe kroz ceo tunel držeći se za ruke, ispuniti želje

“Vrata pakla”

Ne, ovo nije nikakva naučna fantastika. “Vrata pakla” su ogromna rupa koja se nalazi u srcu pustinje Karkuma u Turkmenistanu. Stvorili su je ruski geolozi pre više od 40 godina prilikom traženja prirodnog gasa.

Slika 31 Deset magičnih destinacija

Vatra koja tinja od 1971. godine

“Kristalna pećina”

Magična pećina koja se nalazi na isto tako magičnom ostrvu. U pitanju je ostrvo Island gde se uzdižu mnogobrojni glečeri. Za nastanak “Kristalne pećine” potrebne su bile godine, jer je snaga leda postepeno potiskivala vazduh iz svog sastava i na taj način stvarala kristalne celine. Pećinu je moguće posetiti samo zimi i to onda kada je laguna na obodu glečera zamrznuta. U poseti ovom veličanstvenom predelu najviše pažnje odvlače tonovi konstantnog krckanja leda, što dodatno podiže nivo adrenalina.

Slika 41 Deset magičnih destinacija

Mesto gde se stravični tonovi stapaju sa belim i plavičastim lepotama

Metro u boji

Sama vožnja metroom u nekoj svetskoj metropoli privlači turiste. Međutim, ovaj metro je nešto posebno. Sagrađen je 1950. u Stokholmu, glavnom gradu Švedske i predstavlja jednu neverovatnu vrstu umetnosti. Dovoljna je samo šetnja kroz metro da bi se stvorio osećaj posete nekoj galeriji. Čak 90 od 100 metro stanica unikatno su oslikane i svaka ima svoju simboliku.

Slika 51 Deset magičnih destinacija

Zeleno-crvena kombinacija kao simbol švedskih šuma pod nebom crvene boje

Hang Son Dung ili “Pećina planinske reke”

Najveća pećina na svetu koja se nalazi u džungli Vijetnama čije su proporcije tolike da se u nju može smestiti čitav blok njujorških zgrada. Otkrio ju je stanovnik obližnjeg sela, dok ostatak stanovništva nije imao hrabrosti da priđe pećini zbog zastrašujućih zvukova koji su dolazili iz nje. Ustanovljeno je da kroz krečnjačku unutrašnjost pećine sa divovskim stalagmitima protiče velika podzemna reka.

Slika 61 Deset magičnih destinacija

U istraživanjima pećine koristila se laserska tehnologija

Kamena šuma

Još jedno čudo prirode! Nalazi se na Madagaskaru, u okviru visoravni Ankarana. Sagrađena je od krečnjaka i oštrih stenovitih vrhova koji se uzdižu 30 metara u visinu. Šiljci, tornjevi i grebeni nastali su zbog obilnih kiša koje su vremenom rastapale stene. Prilično je nedostupna, pa samim tim obiluje različitim biljnim i životinjskim vrstama.

Slika 71 Deset magičnih destinacija

Mesto gde ne možete hodati bosi

Slano jezero

Najveće isušeno slano jezero na svetu nalazi se na jugozapadu Bolivije na visini od 3,656 metara. Jezero je prekriveno debelim slojem soli i to čini površinu iznenađujuće ravnom i čvrstom, te je moguć prolaz automobilima. Nestvarnoj slici ovog predela doprinose džinovski kaktusi usred bele slane površine. Kiša nije česta, ali onda kad padne, tek tada ovo mesto postaje čarobno. Voda prekrije površinu jezera zbog čega ono izgleda kao ogledalo.

Slika 8 Deset magičnih destinacija

“Oblaci na jezeru” čine ovaj prizor magičnim

Čand Baori bunar

Najdublji bunar na svetu nalazi se u Indiji i predstavlja jednu od njenih najvećih znamenitosti. Čine ga 3,500 uskih stepenica pomoću kojih se silazi do dubine od 35 metara. Temperatura na dnu je niža šest stepeni nego na površini, pa je ovaj bunar bio glavno mesto okupljanja u vrelim letnjim danima.

Slika 9 Deset magičnih destinacija

Pojavljuje se kao jedna od glavnih lokacija u najnovijem filmu o Betmenu

Rišat struktura ili Oko Sahare

Poreklo ove misteriozne sturkture koja se nalazi u afričkoj pustinji Sahari nije poznato. Samo se pretpostavlja da je ona, zapravo, stari vulkanski basen.

Slika 10 Deset magičnih destinacija

Prvi put je fotografisana iz svemira zahvaljujući članu Međunarodne kosmičke stanice


Aleksandra Miletić studira političke nauke, najveća ljubav joj je porodica koja je motiviše… Okružena je pozitivnim ljudima, i sama je takva, uvek spremna na zabavu i druženje. Volela bi da upozna različite kulture i civilizacije.

Comments