Dominantan uticaj novih ritmova, eksperimentisanje sa onim starim, dosta boja i kreativnih pristupa muzičkim spotovima, obeležili su godinu iza nas. Bez Gangam stajla i ostalih predvidljivih hitova, teškom mukom uspeli smo da izdvojimo deset najboljih spotova 2012. godine. Od indi roka do hip-hopa, osvežite svoje pamćenje uz rekapitulaciju ovogodišnjih sjajnih video ostvarenja.

10. Arctic Monkeys –  “R U Mine”?

U njihovom drugom spotu iz jednog kadra, vidimo crno-beli svet naših omiljenih dečaka sa gitarama. Znamo da biste se rado provozali sa njima.

9. Džastin Biber (Justin Bieber) – “As Long As You Love Me”

Srcelomac miliona srca šiparica širom sveta poslednju godinu je proveo pokušavajući da nas uveri da je sad “veliki dečko”. Posle velikog uspeha nakon singla “Boyfriend”, mladi Džastin odlučio je da nas iznenadi dubstep matrom i gospodinom Majkl Medsenom (Michael Madson). Pitamo se kako je Tarantino prihvatio “pozajmljivanje” opakog Medsena, razigranom Biberu.

8. Azilija Benks (Azealia Banks) – “1991”

Uh, la, la, la, za mladu Aziliju i njen spot koji nas vraća u glamuroznu i minimalnu modnu scenu devedesetih. Ova devojka vas neće ostaviti ravnodušnim.

7. Die Antwoord –  “Baby’s On Fire”

Pre nego što su se zamerili Gagi (Lady Gaga), spotom za “Fatty Boom Boom”, ovaj ekscentrični duo se u sledećem spotu na samo njima poznat način bori za ženska prava. Pogledajte kako se to radi u južnoafričkom stilu.

6. Lana Del Rej (Lana Del Rey) – “Blue Jeans”

Nakon simpatičnog prošlogodišnjeg spota, kreiranog od strane Lane, ovogodišnji spot režirala je mašinerija ljudi iza njenog imena. Za vreme ove godine, obeležene njenim imenom, singlovima i spotovima, ipak ima i onih kojima ne bi smetalo da je krokodil ipak malo gricnuo.

5. Rijana (Rihanna) – “Diamonds”

Još jedna dama sa dugim noktima voli pompezne spotove. A kakav spot dolikuje za dijamante, nego takav? Glamurozna, melanholična i neponovljiva cica sa Barbadosa uz upečatljive kadrove nam prikazuje, hm, trčeće konje, mini revoluciju i njenu lepotu. Spot ostavlja utisak i pitanje, zašto one sve na kraju tonu u vodi.

4. Igi Azalija (Iggy Azalea) ft. T.I. – “Murda Bizness”

Odgovor reperke sa južnjačkim akcentom na sve veći hajp oko dečijih takmičenja za mis, nalazi se u ovom spotu. Šećerni štapići i roze tutu haljinice. Zar to nije san svake devojčice?

3. Frenk Oušen (Frank Ocean) – “Thinking ‘Bout You”

Nominovan za čak šest Gremija, ovogodišnja senzacija muzičke scene, jedini pevač Odd Future-a, predstavlja nam burnu ljubavnu priču. Ova numera je takođe nominovana za najbolju pesmu godine.

2. Džej-Zi (Jay Z), Kanje Vest (Kanye West), Frenk Oušen – “No Church In The Wild”

Dva velikana hip-hopera su shvatili da za ozbiljnu numeru moraju da angažuju ozbiljnog reditelja. Jedan jedini – Roman Gavra (Romain Gavras), jedan od najuspešnijih reditelja muzičkih spotova. Priznat zbog umeća da često šokantno i provokativno ispriča priču muzičara, ovaj put je dokazao da on to najbolje radi.

1. M.I.A. – “Bad Girls”

Još jednom na listi, monsieur Gavra, ovog puta u ponovnoj saradnji sa neponovljivom M.I.A. Nagrade, koje stoje iza ovog spota svedoče o kvalitetu istog. Uz neverovatnu energiju i kontroverzan pristup arapskoj kulturi, zasluženo se nalazi na prvom mestu ovogodišnje top liste! Uživajte u spotu.


Jelena Vorkapić živi život rokenrola, iako se prima na elektroniku i hip-hop. Mnogo voli Quentin Tarantina, domaću kafu i caffe latte, Lucky Strike, festivale, filmove, fotoaparate, da razmišlja britanskim akcentom, manekenke sa harizmom, geekove i vesele ljude.

Comments