Mnogi misle kako se zidovi grade iz straha i nesigurnosti. Drugi veruju da zidovi služe kako bi se stvorile granice između svetova. Ipak, zidovi mogu biti i svedoci mnogobrojnih ljudskih patnji, ljubavi i požrtvovanja. Jedan mudri filozof je rekao kako “svaki zid ima vrata” i time nas uveo u priču o zidovima koji nam otvaraju puteve u neke druge univerzume.

U nastavku vam predstavljamo najčudesnije zidove sveta koji su zauvek upisani u istoriju.

1. Berlinski zid, Nemačka

Izgradnja ovog zida zauvek je promenila istoriju Berlina, ali i celog sveta. Simbolično podignut kao barijera između Istoka i Zapada održao se punih 28 godina, da bi 1989. godine konačno bio srušen. Danas postoji samo mali netaknuti deo ovog zida kao podsećanje na strahote i užase Hladnog rata.

Grafiti na zidu Deset najčudesnijih zidova na svetu

Simbolično poznat kao Gvozdena zavesa

2. Kineski zid, Kina

Simbol ove istočnjačke zemlje i najveća građevina na svetu. Zid je dug neverovatnih 8,851 kilometar, visok od 10 do 16 metara i širok osam metara. Ova veličanstvena građevina prevashodno je napravljena kao odbrambeni objekat, a danas je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu.

Kineski zid Deset najčudesnijih zidova na svetu

Jedno je od izvornih sedam svetskih čuda

3. Zid plača, Izrael

Zid plača ili drugačije Zapadni zid je preostali deo nekadašnjeg Solomonovog hrama u Starom gradu u Jerusalimu koji je srušen za vreme pohoda Rimljana. Jevreji širom sveta dolaze na ovo sveto mesto da se mole. Veruje se da ukoliko papirić sa željom ostavite u pukotinama ovog zida, vaša želja će biti ispunjena.

Ljudi se mole ispred zida Deset najčudesnijih zidova na svetu

Sveto mesto jevrejskog naroda

4. Hadrijanov zid, Velika Britanija

Ovo utvrđenje je dugo 117 kilometara, a njegovo postojanje datira još iz perioda 2. veka. Podigli su ga Rimljani kako bi se zaštitili od najezde varvara. Ime nosi po caru Hadrijanu (Hadrian) za vreme čije vladavine je započeta njegova izgradnja. Sagrađen je od velikih kamenih blokova, a na njemu se nalazilo na desetine utvrda i tornjeva koji su služili kao zakloni vojnicima.

Zid u zelenoj dolini Deset najčudesnijih zidova na svetu

Mnogi ga smatraju najznačajnijim rimskim spomenikom u Velikoj Britaniji

5. Kremaljski zid, Rusija

Ovaj zid okružuje čuveni Moskovski Kremelj – jedno od najdragocenijih nasleđa u glavnom gradu Rusije. Zid se prostire dužinom od 140 kilometara, a krase ga četiri prekrasne srednjovekovne kapije, kao i 20 kula izvidnica. Karakterističan je po tome što je sagrađen od crvene opeke i što je u njega uzidan posmrtni pepeo poznatih sovjetskih velikodostojnika.

Crveni zid pored reke Deset najčudesnijih zidova na svetu

“Crveno” utvrđenje koje izaziva divljenje

6. Vavilonski zid, Irak

Vavilon je drevni grad koji se nalazi na prostoru nekadašnje Mesopotamije, a današnjeg Iraka. Ovo prekrasno istorijsko nasleđe okružuju zidine čija je namena da zaštite grad od napada, ali i od nabujale reke Eufrat. Herodot (Herodotus), antički pisac i istoričar, u svom delu “Istorija” pisao je o veličanstvenim zidovima Vavilona.

Vavilon slikan iz pticije perspektive Deset najčudesnijih zidova na svetu

Zaštitnik Vavilona – biblijskog grada

7. Zid Saksajhuamana, Peru

Ovaj zid se nalazi na severnoj periferiji grada Kuska u Peruu – nekadašnjoj prestonici Inka. Ostaci nekadašnjih zidina sačinjeni su od masivnih kamenih blokova koji su ređani bez bilo kakvog vezivnog materijala poput maltera. Njegova pozicija na nadmorskoj visini od 3,701 metra obezbedila mu je titulu jednog od najimpresivnijih zidova na svetu.

Zid od ogromnih kamenih blokova Deset najčudesnijih zidova na svetu

Ostaci kulture carstva Inka

8. Zidovi Velikog Zimbabvea, Zimbabve

Veliki Zimbabve je ruiniran grad na teritoriji današnjeg Zimbabvea. U njegovoj dolini nalazi se hram koji je opasan ruševinama nekadašnjeg Velikog zida koji je visok 10, a širok 4,5 metra. Interesantno je kako ovaj zid nikada nije imao odbrambenu funkciju, već isključivo urbanističku.

Uzan prolaz izmedju zida Deset najčudesnijih zidova na svetu

Zidine okružuju nekadašnje svetilište

9. Dubrovačke gradske zidine, Hrvatska

Reč je o kompleksu zidina koji okružuje Stari grad u Dubrovniku. Izgradnja je započeta još u 13. veku u nekadašnjoj Dubrovačkoj republici, kako bi se grad zaštitio od napada neprijatelja. Na zidinama se nalaze kule, tvrđave i vrata grada. Zid je dug 1,940, a visok 25 metara.

Grad opasan belim zidom Deset najčudesnijih zidova na svetu

Dubrovačke gradske zidine su drugi po veličini zid u Evropi

10. Zidovi Medinet Habua, Egipat

Od nekadašnje grobnice čuvenog egipatskog vladara Ramzesa III (Ramesses III) ostao je samo jedan zid koji je poznat i kao hram Medinet Habu. Izgrađen je još u 12. veku p.n.e. Visok je oko 60 metara, a duž zidina urezani su crteži sa mnogobrojnim motivima iz stare egipatske civilizacije. Ovaj kulturni i istorijski spomenik nalazi se u gradu Luksoru, u južnom Egiptu.

Zid ruiniranog hrama sa egipatskim motivima Deset najčudesnijih zidova na svetu

U njemu su utisnuti značajni dokumenti o ovoj staroj civilizaciji


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Comments