Australija, zemlja kengura, koala, Aboridžina i evropskih doseljenika, šesta je po veličini država u svetu. Srednjovekovni geografi su ovaj kontinent nazivali nepoznata južna zemlja, pa otuda i naziv Australija. Prvi Evropljani koji su doprli do Australije bili su Portugalci i Španci krajem 16. veka. Delimična istraživanja njenih obala obavio je holandski moreplovac Tasman u 17. veku, po kojem i ostrvo Tasmanija dobilo naziv. Tek 1770. godine engleski moreplovac Džejms Kuk (James Cook) ispitao je obale Australije i proglasio je posedom Velike Britanije. Ubrzo posle istraživanja Džejmsa Kuka, u blizini današnjeg grada Sidneja osnovano je prvo naselje, u koje su upućivani kažnjenici iz Velike Britanije. Vremenom su počela da se osnivaju i naselja slobodnog stanovništva, uglavnom Britanaca. Prvi doseljenici počeli su da se bave stočarstvom, uzgajajući ovce za koje su bili idealni prostrani pašnjaci Australije.

Sidnej

Mesto dolaska prvih doseljenika iz Evrope, najveći je i najstariji grad u Australiji. U ovoj prelepoj luci možete videti i posetiti poznatu Sidnejsku Operu, kao i Sidnejski lučki most koji se nalazi u neposrednoj blizini opere. Sidnejska opera je jedna od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svetu i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Australiji s više od sedam miiliona posetilaca godišnje. Druga znamenitost ovog grada, Sidnejski most nosi nadimak “Vešalica za kaput” (The Coathanger). Najbolji termin za posetu ovom prelepom gradu jeste Novogodišnja noć, kada možete uživati u spektakularnom vatrometu, i jednoj od najvećih i najlepših proslava Nove godine na svetu.

slika 170 Deset najlepših mesta u Australiji

Sidnej je veoma važna svetska turistička destinacija, poznata po svojim plažama i dve znamenitosti – Sidnejskoj operi i lučkom mostu

Melburn

Drugi po veličini grad u Australiji i veliki industrijski i trgovački centar. Ovaj prelepi grad su 1834. osnovali Džon Betmen (John Batman) i Džon Pasko Fokner (John Pasko Faulkner) u vreme Zlatne groznice i tada je prvi put postao prestonica Australije. Melburn je 1956. godine bio prestonica Olimpijskih igara. U najlepše znamenitosti ovog grada spadaju Parlament, Državna biblioteka, Gradska skupština i mnoge druge. Moderna atrakcija je i ulična umetnost koja je nastala crtanjem grafita tokom sedamdesetih godina.

slika 252 Deset najlepših mesta u Australiji

Grad mnoštva istorijskih znamenitosti, ali i modernih umetnosti poput uličnih grafita

Comments