Muzej (Μουσεῖον) ili “mesto posvećeno muzama” je građevina koja čuva, istražuje i izlaže materijalna dela čoveka i njegove okoline. Umetnički muzeji prikazuju slike, skulpture, grafike i objekte primenjene umetnosti koji treba da nas inspirišu, fasciniraju i obrazuju.

Evropa kao centar kulture i umetnosti poseduje mnoštvo muzeja koji bi se trebali posetiti, svaki specifičan i lep na svoj način kao i dela koja sadrže, te nije lak izbor izvući najdragocenije…

“Louvre” – Pariz

Ova palata umetnosti ponosno nosi titulu najposećenijeg muzeja sveta sa skoro devet miliona poseta godišnje. Najprepoznatljiviji simboli “Luvra” su staklena piramida koja služi kao glavni ulaz i čuveni “osmeh Mona Lize” koji je naslikao Leonardo da Vinči (Leonardo da Vinci). Slika koja privlači pažnju svakog posetioca je i “Sloboda vodi narod” Ežena Delakroa (Ferdinand Victor Eugene Delacroix) kao dramatični prikaz Francuske revolucije.

1 luvr pariz nocu Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Najpoznatiji muzej na svetu

“Musée d’Orsay” – Pariz

Prestonica Francuske poseduje još jedan muzej koji ne sme da se izostavi sa spiska najlepših. Ova oaza lepote i nekadašnja železnička stanica ukrašena je najpoznatijim slikama impresionista i velikim, pozlaćenim satom koji je jedini podsetnik da vreme i dalje teče, dok se vi divite delima Kloda Monea (Claude Monet), Van Goga (Van Gogh), Edvarda Manea (Edouard Manet), Renoara (Pierre-Auguste Renoir), Sezana (Paul Cezanne) i mnogih drugih istaknutih i, po mom mišljenju, neprevaziđenih slikara.

2 muzej orsej u parizu Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Muzej za boeme

“Rijksmuseum” – Amsterdam

Nedavno restauriran (deset godina dug i milion evra vredan trud) muzej koji čuva eksponate zlatnog doba Holandije. Svako treba da vidi Rembrantovu (Rembrandt Harmenszoon van Rijn) “Noćnu stražu” i “Mlekaricu” Johannesa Vermera (Johannes Vermeer).

3 i am amsterdam muzej Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Muzej koji čuva blago Holandije

“Prado” – Madrid

“Nacionalni muzej Prado” se može pohvaliti jednom od najsveobuhvatnijih kolekcija evropskog slikarstva jer su u njemu smešteni majstori poput Velaskeza (Diego Velazquez), Goje (Francisco Jose de Goya), Pikasa (Pablo Ruiz Picasso), Botičelija (Sandro Botticelli), Tintoreta (Tintoretto), Rubensa (Peter Paul Rubens) i mnogih drugih. Poseduje i bogatu zbirku grčkih i rimskih skulptura.

4 prado muzej madrid Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Prelepa unutrašnjost muzeja “Prado”

“Kunsthistorishes museum” – Beč

U ovom muzeju se čuva umetnička kolekcija kraljevske porodice Habzburg iz doba renesansnog slikarstva. Pored majstorskih dela Brojgela (Pieter Brueghel), Rembranta, Rubensa i Ticijana (Tiziano Vecelli) u ovom muzeju možete videti i remek-delo paleolitske umetnosti – “Vilendorfska Venera”, staro preko 20,000 godina. Da biste videli najčuveniju sliku austrijskog slikara Klimta (Gustav Klimt) “Poljubac” moraćete svratiti do muzeja “Belvedere” u istoimenom dvorcu u Beču.

5 Dvoriste ispred muzeja u Becu Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Zeleno dvorište ispred muzeja

“Galleria degli Uffizi” – Firenca

Najbogatija kolekcija italijanskog renesansnog slikarstva na svetu nalazi se u prostorijama ove prelepe građevine. Čuveno “Rađanje Venere” i “Alegorija proleća” su dve Botičelijeve slike koje nikog neće ostaviti ravnodušnim. Na krovu muzeja se može uživati i u panorami romantičnog grada Firence.

6 venera uffizi galerija Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

“Rađanje Venere”

“National gallery” – London

Jedna od retkih riznica umetnosti za koju je ulaz besplatan i nalazi se na poznatom trgu Trafalgar. Od preko 2,000 slika umetnika poput Đota (Giotto), Ticijana, Da Vinčija, Velaskeza, Renoara, Rubensa, meni je najviše zapao za oko “Portret Đovanija sa ženom” Van Ajka (Van Eyck).

7 national gallery London Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Prelep muzej u srcu Londona

“Tate Modern” – London

On je najpoznatiji i najposećeniji muzej savremene umetnosti Evrope koji sadrži dela Matisa (Henri Matisse), Pikasa, Rotka (Mark Rotho) i Vorhola (Andy Warhol). Kolekcija sadrži dela koja su stvarana od 1900. godine do danas i obuhvata pravce poput kubizma, futurizma, hiperrealizama i pop arta.

8 muzej moderne umetnosti tate Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Jedna od većih instalacija u muzeju

“Hermitage” – Sankt Peterburg

Ovaj impozantan muzej u okviru svojih tri miliona eksponata (samo mali deo dostupan javnosti) poseduje i najveću kolekciju slika na svetu. Govori se da ukoliko biste ceo minut gledali svaki eksponat u muzeju trebalo bi vam oko 11 godina da pogledate celu zbirku! “Hermitage” poseduje zavidnu kolekciju italijanskih renesansnih slikara, flamanskih baroknih slikara, impresionista i postimpresionista, kao i kolekciju orijentalne umetnosti.

hermitage Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Muzej koji bi svako trebalo za života da poseti

“Musei Vaticani” – Vatikan

Najmanja država na svetu poseduje jedan od najlepših muzeja sveta koji poseduje čitave prostorije koje je oslikao Rafael (Raffaello Sanzio), Sikstinsku kapelu čiju je tavanicu oslikao Mikelanđelo (Michelangelo Buonarroti), slike Karavađa (Caravaggio), Ticijana, Da Vinčija i mnoga druga remek-dela umetnosti.

9 vatican muzej Deset najlepših muzeja umetnosti u Evropi

Zidovi muzeja koji mame pogled

Kažu da je “putovanje jedina stvar na koju potrošiš novac, a obogaćuje te.” Ukoliko na tom putovanju odvojimo vreme da posetimo i neki muzej, taj put će nas obogatiti i novim znanjima, inspiracijom i vizuelnim užitkom, a možda čak i drugačijim uglom gledanja na svet i život.


Katarina Mitrović studira biologiju, a slobodno vreme troši na putovanja, umetnost, fotografiju, modu, knjige, filmove i diskusiju o istima. Želi da proputuje svet, uvek bude zaljubljena i da sazna što više zanimljivih činjenica i iskusi sve što život pruža i da o tome piše. Omiljeni citat je od Oskara Vajlda: “Većina ljudi je neko drugi. Njihova mišljenja su tuđa mišljenja, njihovi su životi mimikrija, njihove strasti citati.”

Comments