Ako još uvek smatrate da se vrednost pravih umetničkih dela ne može procenjivati, pogotovo ne novcem, predlažemo vam da pogledate ovu listu slika koje su prodate za vrtoglave iznose. Prvi put? Drugi put? Treći put? Prodato!

“Kartaši”, Pol Sezan            

Slika Pola Sezana (Paul Cezanne) “Kartaši” (The Card Players) postala je najskuplja slika na svetu pošto je prodata za 250 miliona dolara. Slika je prodata kraljevskoj dinastiji Katara koja je, prema tvrdnjama stručnjaka, jedan od najvećih kupaca na svetskom tržištu umetničkih dela.

Slika 154 Deset najskupljih slika na svetu

Slika je prodata krajem prošle godine, ali ne na javnoj aukciji

“Broj 5”, Džekson Polok

Slika Džeksona Poloka (Jackson Pollock) “Broj 5” (Number 5) prodata je za rekordnih 140 miliona dolara. Zanimljivo je da se ne pominje ko je kupac ovog umetničkog dela, ali kruže glasine da bi mogao biti meksički biznismen Dejvid Martinez (David Martines).

Slika 241 Deset najskupljih slika na svetu

Polok je prodajom ove slike postao jedan od najskupljih slikara na svetu

“Žena III”, Vilijam de Kuning

“Žena III” (Women III) Vilijama de Kuninga (Willem de Kooning) procenjena je na 137,5 milona dolara. Kupac ovog portreta koji je nastao sredinom 20. veka je Stiven Koen (Steven Cohen).

Slika 3i Deset najskupljih slika na svetu

Jedna od šest slika ovog umetnika kojima je centralna tema žena

“Adel Bloh-Bauer I”, Gustav Klimt

Portret “Adele-Bloh-Bauer I” (Adele Bloch-bauer I) Gustava Klimta (Gustav Klimt) prodat je za 135 miliona dolara 2006. godine Ronaldu Lauderu (Ronald Lauder), koja sada krasi njegovu galeriju u Njujorku.

Slika 426 Deset najskupljih slika na svetu

Svet umetnika je bio šokiran sumom od 135 miliona dolara za koju je ovo remek-delo prodato

“Vrisak”, Edvard Munk

“Vrisak” (The Scream) Edvarda Munk(Edward Munch) predstavlja sliku figure koja vrišti sa krvavo crvenim nebom u pozadini. Prodata je nepoznatom kupcu u maju ove godine za neverovatnih 119,9 miliona dolara.

Slika 519 Deset najskupljih slika na svetu

Ova slika prikazuje teskobu i bol modernog života i kulture, te je bez sumnje postala jedno od najvećih remek-dela 20. veka, a takođe i jedno od najslavnijih dela ikad

“Akt, zeleno lišće i bista”, Pablo Pikaso

Slika Pabla Pikasa (Pablo Picasso) “Akt, zeleno lišće i bista” (Nude, Green Leaves and Bust) prodata je na aukciji u Njujorku 2010. godine za 106,5 miliona dolara. Ova slika predstavlja portret Pikasove ljubavnice i muze Mari-Tereze Valter (Marie-Therese Walter) iz 1932. godine.

Slika 612 Deset najskupljih slika na svetu

Ovo remek-delo bilo je u privatnoj kolekciji Fransisa Brodija sve do 2010. godine kada je prodata na aukciji

“Dečak sa lulom”, Pablo Pikaso

“Dečak sa lulom” (Garçon a la pipe) Pabla Pikasa prodat je na aukciji za 104,1 miliona dolara. Prodaja ove slike iz 1904. godine oborila je rekord koji je držao Vinsent Van Gog (Vincent van Gogh) sve od 1990, i ovo je bio prvi put da je cifra od 100 miliona dolara premašena.

Slika 710 Deset najskupljih slika na svetu

Iako ime kupca nije otkriveno, neki izvori navode da bi to mogao biti Italijan Gvido Barila

“Osam Elvisa”, Endi Vorhol

Slika “Osam Elvisa” (Eight Elvises) Endija Vorhola (Andy Warhol)  bila je u privatnoj kolekciji rimskog kolekcionara Anibala Berlingijerija (Annibale Berlingieri) skoro četrdeset godina. Prodata je za sada nepoznatom kupcu 2008. godine na privatnoj prodaji za 100 miliona dolara.

Slika 88 Deset najskupljih slika na svetu

Ova slika je najskuplje Vorholovo delo

“Dora Mar sa mačkom”, Pablo Pikaso

“Dora Mar sa mačkom” (Dora Maar au chat) Pabla Pikasa nastala je ratne 1941, a njena vrednost procenjena je na 95,2 miliona dolara. Dora Mar (Dora Maar) je upoznala Pikasa 1930. godine, i njihova veza je trajala do 1946. godine. Dora je bila jedna od omiljenih Pikasovih modela.

Slika 95 Deset najskupljih slika na svetu

Ovu sliku otkrila je Pikasova ćerka Maja Vidmajer Pikaso

“Dijana i Akteon”, Ticijan

Ticijanova (Tiziano Vecelli) “Dijana i Akteon” (Diana and Actaeon) iz 16. veka oslikava trenutak susreta boginje Dijane i Akteona i jedno je od najboljih dela ovog italijanskog majstora. Bila je u privatnoj kolekciji, a potom ponuđena Ujedinjenom Kraljevstvu za 91 milion dolara.

Slika 106 Deset najskupljih slika na svetu

Ticijan se smatra jednim od najvećih i najplodnijih slikara Venecije 16. veka

Izvori fotografija: newslite.tv, paintingmania.com, ibiblio.org, allart.biz, antonk.com, experimentalphotoarts.blogspot.com, artlovesmoney.wordpress.com, ubah-ubah.blogspot.com, etsy.com, blistar.net, viewfromthebow.blogspot.com, paintingmania.com


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments