– Pesmu “Hanging on the Telephone” zavoleli smo zahvaljujući jednoj od najpopularnijih grupa osamdesetih godina, Blondie, ali i grupi Fit iz Rijeke, čija je pesma “Zvoni telefon” omaž ovom hitu. Trio iz sedamdesetih godina The Nerves izdao je svega četiri pesme među kojima se našla i sada već svima poznata numera “Hanging on the Telephone”.

– Priču o čoveku koji je svojoj ženi oduzeo život i uputio se ka Meksiku prvi put su pesmom ispričali članovi grupe The Leaves. Poznatiju verziju numere “Hey Joe” predstavio nam je jedan od najtalentovanijih gitarista rok muzike Džimi Hendriks (Jimmy Hendrix).

1. Obrade Deset pesama za koje niste znali da su obrade

Grupa The Leaves nastala je 1963. godine u Kaliforniji. Pesmu "Hey Joe" snimili su nakon dve godine

– Sastav The Crickets snimio je pesmu “I Fought The Law”, međutim, ona postaje popularna tek kada su grupe The Bobby Fuller Four (1966) i The Clash (1979) odlučile da je prepevaju.

– Hit nedavno preminule pevačice Vitni Hjuston (Whitney Houston) “Step by Step” u originalu otpevala je članica nekadašnje grupe Eurythmics, Eni Lenoks (Annie Lennox).

– Teško je poverovati da je “himnu devojaka i dobrog provoda”, koju nikada neće zameniti nijedna Rijanina (Rihanna) pesma, prvi put otpevao muškarac.

– Pesmu “Nothing Compares 2 U” napisao je Prins (Prince), ali je nikada nije snimio u studiju i izdao kao singl, već ju je uživo izvodio na pojedinim nastupima. Iako je tekst ove numere posvećen njegovoj prvoj ljubavi, priča se da ju je on kao poklon ponudio pevačici Šinejd O’Konor (Sinead O’Connor) ukoliko ona spava sa njim. Iako se to navodno nije dogodilo, on je ipak odlučio da bi njegovo, kako se ispostavilo, remek-delo trebalo da bude u rukama irske muzičarke.

– Jedina pesma po kojoj pamtimo izvođača Lua Begu (Lou Bega) jeste hit “Mambo No. 5”, obrada numere kubanskog muzičara po imenu Perez Prado (Perez Prado) koja je nastala 1949. godine.

– Pesma “Respect”, svima poznata po fantastičnom izvođenju legendarne pevačice Arete Frenklin (Aretha Franklin), prvi put je izdata 1965. godine kada ju je otpevao Otis Reding (Otis Redding).

– Grupu Fugees vezujemo za devedesete godine i pesmu “Killing Me Softly with His Song” – obradu obrade. Početkom sedamdesetih ovu numeru snimila je pevačica Lori Libman (Lori Liebman), a zatim i Roberta Flek (Roberta Flack) 1972. godine.

– Sasvim  sigurno ćete se složiti sa grupom Arrows koja je prva od mnogih izjavila ljubav prema rokenrolu. Pesma “I Love Rock ‘n’ Roll” snimljena je 1975. godine, međutim, mnogo poznatija verzija posle koje smo svi uglas pevali o toj ljubavi nastala je na samom početku osamdesetih u izvođenju Joan Jett & the Blackhearts.


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Comments