Možda je deset preambiciozan broj za prisno prijateljstvo, možda imate dve ili tri bliske prijateljice i možda bar još dve ili tri koje rado viđate povremeno, ali, ako proanalizirate vaše odnose, verovatno ćete ustanoviti da neke od njih objedinju dva ili tri tipa sa ovog spiska. Dakle: 

Totalno različita od vas 

Ako ste nekonvencionalni, ekscentrični, skloni maštanju i lebdenju po oblacima, potrebna vam je prijateljica koja je sve suprotno od vas – konvencionalna, organizovana, koja neguje tradicije i poštuje pravila. Jedna u drugoj pronalazite ono što vam obema nedostaje – vama uzemljenje, a njoj lebdenje. I obrnuto, ako ste vi ona stroga i racionalna, treba vam razbarušena i maštovita prijateljica, da proširujete svoje vidike i obogaćujete svoje živote. Taj odnos je koristan i kad se sukobite oko suprotnih stavova – uvek imate šta da naučite jedna od druge. 

Brižna i saosećajna

To je ona koju možete pozvati u bilo koje doba dana i noći i koja će strpljivo saslušati to što hitno morate da joj poverite, makar to bila priča koju je već sto puta čula u raznim varijantama. Ona vas razume i ume da vas umiri samim svojim prisustvom i toliko je dobra u tome, da joj često kažete kako bi trebalo da bude terapeut i da ljudima naplaćuje svoju sposobnost empatije i davanja dobrih smernica. 

Ona koja ima isti životni stil 

Prijateljica sa kojom idete u teretanu, ili pohađate neki kurs, koja se bavi istim ili sličnim poslom je ona sa kojom ćete uvek imati dinamičan odnos. Uvek ćete imati o čemu da pričate, kuda da idete i šta da radite zajedno, jedna sa drugom, radije nego sa bilo kim drugim. Naravno, u svoje druženje možete uključiti i druge ljude, jer oni neće ometati vašu razmenu, samo će doprineti zabavi. Sličnog ste temperamenta i volite istu vrstu događaja i akcije, kao i isti način opuštanja i uživanja. Kada je jedna od vas dve bezvoljna i umorna, druga će je inspirisati i pokrenuti i pomoći joj da podigne energiju i uključi se.

Bez dlake na jeziku 

Potrebna vam je prijateljica koja uvek kaže sve što misli, bez ublažavanja i uvijanja. Ona možda nema nikakav filter, pa nema ni ideju da bi mogla malo da razmisli o tome kako će nešto da kaže i zato često bude gruba, ali vi joj to ne zamerate i računate na tu njenu osobinu. Kad vam se čini da vas svi sažaljevaju i posmatraju kao slučaj i štede vaša osećanja, ili vam prećutkuju nešto bitno, obraćate se njoj – ona će vam sigurno reći ono što smatra istinitim, zato je i volite. 

Prijateljica sa posla 

Divno je kad na poslu imate bar jednu prijateljicu – možda nemate vremena da se viđate van posla, ali pošto radite zajedno, viđate se svakog dana i uvek ugrabite neki momenat da podelite novosti, da se poverite, požalite i pohvalite. Kad imate težak dan, dovoljno je da u prolazu jedna drugoj uputite osmeh, nežnu reč ili prevrtanje očima – i odmah vam je lakše i bolje se osećate. Sa njom delite i ono o čemu ne pričate sa drugim prijateljicama, jer im vaše radno okruženje, kolege i poslovni izazovi nisu bliski, pa ne želite da ih zamarate. Zapravo, ona je možda jedina među vašim prijateljicama koja poznaje sve aspekte vašeg života (i vi njenog). 

Comments