Živimo u svetu prepunom pravila o tome kako treba da se šminkamo, negujemo i sređujemo. Iako veliki broj tih pravila postoji s razlogom, i trebalo bi da ih poštujemo, mnoga su zastarela i, ako ih se ne pridržavaju holivudske zvezde, ne moramo ni mi.

Ili oči ili usta

Koliko puta ste čuli da uz smokey eyes ide isključivo karmin neutralne boje? Iako to može veoma lepo da izgleda, ponekad se desi da, s namerom da ostatak šminke svedemo na minimum, celo lice dobije pomalo nedovršen izgled. Možda nije prikladno za odlazak na posao, ali tamna senka na očima i crveni karmin definitivno mogu da budu pun pogodak za večernji izlazak.

Lak za nokte i karmin moraju da budu iste boje

Bake su nam to pričale od malena, mame se pridržavale istog pravila, a do nedavno smo i mi verovale da uz pink karmin ide isključivo lak iste najanse. Pre nego što nabavite tamnozeleni karmin koji vam se slaže sa novim lakom, pogledajte malo oko sebe. To više niko ne praktikuje! Igrajte se bojama i uživajte u tome.

Izrastak je nepoželjan

Iako Madona (Madonna) i Šakira (Shakira) odavno ponosno šetaju tih par santimetara tamne kose pri korenu, tek je relativno skoro izrastak postao popularan na planetarnom nivou. Takozvana “ombre” frizura je pravi spas za sve dame koje ne vole redovno da se farbaju. Ovaj trend nalaže da kosa treba da bude tamna pri korenu pa da postepeno posvetljuje ka krajevima, gde bi trebalo da bude najsvetlija.

Dlačice iznad obrva se ne čupaju

Prilikom sređivanja obrva, većina posla se zaista obavi ispod luka. Ali, onih par dlačica koje ćete ukloniti iznad obrve mogu da naprave značajnu razliku i da učine obrvu mnogo definisanijom i lepšom. Nemojte se bojati da uklonite tu dlačicu koja štrči samo zato što je iznad obrve. Samo pažljivo! Jedan pogrešan potez, i možda ćete morati da skratite šiške kako biste prekrile grešku.

SLIKA 1 Deset zastarelih pravila o lepoti

Ne robujte pravilima, pogotovo ne zastarelim

Bez maskare i olovke na donjem kapku

Maskara na donjim trepavicama čini da oko izgleda veće i izraženije, ako se nanese lepo i u normalnog količini. Jedan sloj je sasvim dovoljan. Devojke koje imaju izrazito masnu kožu bi trebalo da koriste vodootpornu maskaru na donjim trepavicama, jer se ona manje razmazuje. I za olovku važi isti savet – vodootporna će ostati na mestu mnogo duže, a svi znamo kako ružno izgledaju one crne mrlje ispod oka. Crna ili braon olovka će dati jako lepu definiciju oku i nemojte se plašiti da je koristite. Devojke sa veoma sitnim i uvučenim očima bi ipak trebalo da se opredele za belu ili svetlobež olovku koja će vizuelno uvećati oko.

Usklađivanje šminke sa podtonom kože

Određivanje podtona je veoma važno, ali samo za izbor pudera i korektora. Sve ostalo je stvar ličnog izbora i toga šta vi zaključite da vam dobro stoji. Svakako uzmite u obzir boju kože, a i kose prilikom izbora senki, rumenila ili karmina, ali ne dozvolite da vam to bude jedini kriterijum.

Obrve uvek moraju da budu savršene

Već par godina modnim pistama šetaju devojke sa debelim, gotovo žbunastim obrvama. Dve tanke linije iznad očiju su odavno izašle iz mode, i neće se uskoro vraćati. Pune, lepo oblikovane obrve ističu oči i izgledaju mnogo prirodnije. Rešite se samo onih dlačica koje su jasan višak, zadržite svoj prirodan oblik, a ako vam neka promakne – zamaskirajte je puderom.

Crvenokose ne mogu da nose crveni karmin

Ovo je pravilo koje crvenokose dame iz Holivuda redovno krše. Lepotice poput Eme Stoun (Emma Stone) i Ejmi Adams (Amy Adams) ponosno šetaju vatrene kose i crvene karmine i izgledaju zanosno. Probajte, nađite nijansu koja vam najbolje pristaje i videćete – rezultati su fantastični.

Korišćenje više parfimisanih proizvoda odjednom

Okupate se svojom omiljenom parfimisanom kupkom, pa nanesete losion sa istim mirisom, pa malo spreja za telo, pa dezodorans i na kraju parfem. Ovakav ritual uživanja u omiljenom mirisu zvuči lepo u teoriji, ali u praksi je zaista previše. Miris parfema treba da bude suptilan, da ga oseti samo onaj ko stoji tik uz vas, a ne da zapahne čitavu prostoriju kada ušetate. Ako ste nanele mirišljavu kremu, možda bi pametnije bilo da preskočite parfem.

Svetlokose dame treba da koriste braon maskaru

Intenzivno crne trepavice su jedna od retkih stvari koje stoje baš svima. Poenta maskare jeste u tome da potamni i baci akcenat na trepavice, a crna to radi mnogo bolje od braon. Ako se ipak odlučite za braon maskaru, kombinujte je sa braon, a ne crnom olovkom.


Ljubica Krstić savršen dan započinje uz lonče kafe i dnevne novine, a završava ga uz dobru knjigu. Veruje u dobro u ljudima, i da je glavna predispozicija za uspeh – znanje. Voli jesen u Beogradu, a najradije je provodi ispijajući čaj u društvu dragih ljudi. Voli da putuje, ali joj je omiljeni deo svakog putovanja kada otvori vrata od svog starog, dobrog stana i kada oseti miris onog lončeta punog kafe.

Comments