Hot topics

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Kao što sam napomenula, oni nisu usamljeni u ovome, a zanimljivo je, inače, da je ovaj trend u modu ušao na velika vrata, kroz izuzetno kvalitetne medijatore. Primer toga je Maria Grazia Chiuri, koja već nekoliko godina unazad neguje ovaj trend, tretirajući pokret kroz njegov izuzetno sirov i savremen oblik. Ona je taj stream donela koristeći tela autentičnih istraživača i nosioca pokreta, savremenog i sirovog u isto vreme. To se jasno oslikava i kroz editorijal i video materijal urađen u saradnji sa fenomenalnom koreografkinjom i umetnicom Šeron Ejal i članovima njene igračke kompanije. U pitanju su igrači koji svojim telima donose pokret, prethodno ispitujući ga od njegove impulsne pojave, pa sve do one voljne, ali i koristeći ga kao način komunikacije, gotovo kao zaseban jezik. Inače, Šeron Ejal je sa svojom igračkom kompanijom gostovala u Beogradu 2016. i 2017. godine, kada je lično došla na ceremoniju uručenja nagrade Jovan Ćirilov “Za korak dalje”, koji izdaje Beogradski festival igre, nakon čega je otpočela saradnju sa modnom kućom Dior. Kampanja koja oslikava ovu genijalnu saradnju je ugledala svetlost dana tokom predstavljanja divne kolekcije proleće/leto 2018 u ediciji Diora.

A da modna industija nije jedina koja je podlegla ovoj “zarazi”, jasno se vidi i na filmu. Naime, još davne 2010. godine je Natali Portman personifikovala trend pokreta kroz svoj lik u filmu Crni labud, za koji je dobila i Oskara. Ono što je specifično je to što je ona na špic patike i u svet igre zakoračila po prvi put za potrebe snimanja ovog ostvarenja, u svojoj 28. godini. Mnogi igrački znalci će gotovo stoprocentno tvrditi da je u tim godinama nemoguće uspešno “stati” na špic patike, pa i u najmanju ruku pogodno za pojavu ozbiljnih povreda. Ipak, Natali je uz pomoć fizičkih priprema svog mentora Ohada Naharina, čuvenog Mr. Gage, uspela da prevaziđe sve moguće prepreke i napravi malo “čudo”. Za sve one koje zanima u čemu leži magija koja je omogućila sve ovo, odgovor leži u jeziku pokreta, nazvanim po njegovom izumitelju “Gaga language”. On je inače dostupan u verzijama za profesionalne igrače, ali i one koji to nisu. Mr. Gaga je ove godine, u okviru minule edicije Beogradskog festivala igre doneo svoju “magiju” u Beograd ne samo kroz nastup Batševa igračke kompanije (kojoj je inače svojevremeno pripadala i Šeron Ejal) već i kroz masterclass “Gaga people”, u prostorijama Nacionalne fondacije za igru. Svoj odgovor na ovaj trend bi pred publiku trebalo da donese i Netflix, u vidu kratkog serijskog ostvarenja.

O tvorcu “Gaga language” možete nešto više saznati u filmskom dokumentarnom ostvarenju Mr. Gaga, koji donosi život i rad Ohada Naharina, a gde je jedan od režisera i Natali Portman. Zanimljivo je još i primetiti da čuveni Ohad Naharin nema oficijalni profil na društvenoj mreži Instagram. A što se tiče trendova u modi i fotografiji, imaćemo priliku da ih možda ponovo prvi “ukačimo” i to tokom najnovije edicije Beogradskog festivala igre, koji je na programu od 1. marta do 12. aprila 2020. Do tada, samo se slikajte u pokretu i sve će biti u redu.

Naslovna fotografija: instagram.com/dior

Nevena Vujović

Editors choice