Umetnost i moda povezane su stalnim inovacijama i kreativnim izražavanjem. Opet, oni se umnogome razlikuju jedno od drugog – umetnost je oslobođena od bilo kakvih ograničenja, dok je moda ipak rob brze industrije. Upravo iz tih razloga, dizajneri se stalno okreću umetnosti kako bi svoje kreacije proželi osećajem umetničke slobode. Upravo iz želje za slobodom, rodile su neke od najpoznatijih modnih kreacija, a ovo su samo neke od njih koje predstavljaju ono najbolje što umetnost i moda mogu da pruže.

Gianni Versace & Andy Warhol

Kada je prvi put kročio u Njujork, ovaj italijanski kreator osetio je veliku povezanost sa začetnikom pop-arta, Andyijem Warholom. Očarala ga je njegova svest o medijima, živahne boje i sinteza realnog života i umetnosti koju je predstavljao na svojim umetničkim delima. Versace, koji je oduvek imao oko za detalje i ljubav prema kulturnoj sceni, smatrao je da je Warhol njegova srodna duša. 1991. godine kreirao je haljinu inspirisanu njegovim slikama koje su nastale 60-ih.

Dolce & Gabanna

Domenico Dolce i Stefano Gabanna, inspiraciju za svoju jesenju kolekciju 2013. godine našli su u zlatnim mozaicima sicilijske katedrale Monreale. Iako je baš te godine biran novi papa, uz mnogobrojne kontraverze, njih dvojica su ipak kreirali romantiziran osvrt na katoličku crkvu koja je daleko od savremenih skandala.

Moschino & Picasso

Jeremy Scott, kreativni direktor italijanske modne kuće Moschino, izjavio je da su za njega Pikasova dela kao Miki i Mini Maus – bezvremenska. “Ako nekome pokažete nešto što je apstraktno ili figurativno, ljudi će uvek pretpostaviti da je to Picasso, čak i ako nije. Toliko je on velika kulturna referenca.”, objasnio je Jeremy. Dugo mu je bila želja da napravi kolekciju inspirisanu ovim umetnikom, a želja mu se ostvarila prošle godine u kolekciji proleće/leto.

Yves Saint Laurent & Piet Mondiran

Yves Saint Laurentova stast prema slikanju dovela ga je do zaista impresivne umetničke kolekcije. Tokom čitave svoje karijere, održavao je “dijalog sa umetnošću” u svojim modnim linijama, a počeo je upravo sa kolekcijom koja odaje počast Pietu Mondrianu, 1965. godine.

Comments